Руският президент Владимир Путин изложи своята версия за украинската история,

...
Руският президент Владимир Путин изложи своята версия за украинската история,
Коментари Харесай

АП: Прочитът на Путин на историята създава предпоставки за война

Руският президент Владимир Путин изложи своята версия за украинската история, като всъщност сподели, че Украйна в действителност постоянно е била част от Русия. Освен че обслужва задачите му, тази версия е и нереалност. Украйна има своя лична хилядолетна история.

Съвременна Украйна е оспорвана територия с изменящи се в продължение на епохи граници. Тя попада напълно под властта на Москва чак в края на XVIII век при императрица Екатерина Велика. Дори и тогава обаче Руската империя не е съумяла да я погълне нито толкоз елементарно, нито пък изцяло.

В хода на сегашните си старания да върне в съветска орбита Украйна, която реализира самостоятелност и се ориентира към Запада, Путин следва път, отъпкан от доста съветски ръководители преди него – от Петър Велики до Йосиф Сталин.

За Запада въпросът е дали може да ограничи реваншистките упоритости на Путин чрез наказания, дипломация и военна опозиция от страна на Киев. Признаването от Путин на двата отделили се украински района и изпращането там на съветски войски, които заплашват страната, елементарно може да възпламени по-голяма война в цяла Украйна.

„ Смятам, че би трябвало да взема едно от дълго време отлагано решение: неотложно да призная независимостта и суверенитета на Донецката национална република и на Луганската национална република “, съобщи Путин, визирайки две проруски елементи от Украйна в района Донбас, които от 2014 година насам са въвлечени във война с държавното управление в Киев, лишила до момента живота на 14 000 души.

Всяка модерна страна, изключително в Европа, в продължение на епохи е променяла границите си и прочувственото въодушевление от национализма може да докара до претенции, ултиматуми и постоянно до войни за територии, власт и въздействие. В речта си пред съветската общност нощес, на моменти тъмен, от време на време даже и звучейки враждебно, Путин се отнасяше надменно към Украйна и сподели, че нейното основаване като суверенна страна е покруса и е станало по случайност при ръководството на комунистическите водачи през XX век.

Той се държеше по този начин като че ли Украйна в никакъв случай не е съществувала преди настъпването на руската ера. Путин на моменти обвиняваше Ленин, от време на време – Сталин, а в един миг изрази презрението си към решението на Никита Хрушчов от 1954 година да вземе Крим от Русия и да го даде на Украйна.

Както при всeки прочит на историята и в думите на Путин имаше детайли на истина. Украинците и руснаците са свързани източнославянски нации, чиито ориси са се преплитали и разделяли в историята. Той обаче избра да се концентрира върху времената на най-силна съветска доминация над Украйна, като съвсем не помни, че тя от 30 години е обособена страна, приета от интернационалните контракти, в това число и от Русия. Вместо това Путин разказа Украйна като корумпирана, едвам кретаща марионетка на Съединени американски щати, която заплашва сигурността на Русия и която съгласно него няма същинска причина да съществува, в случай че не е едно цяло с нея.

Украйна и Русия водят началото си Киевска Рус - търговски център, основан от викингите по крайбрежието на река Днепър преди повече от 1000 години, когато Москва към момента не е била на картата. Първоначално двата народа са били езически, само че след това одобряват православното християнство. Киевска Рус се е разпаднала при започване на 13-и век при монголското настъпление в Европа. Великото московско княжество е престанало да бъде васална страна едвам в края на XV век.

Вместо да се свърже с Москва, от XIV век нататък, в продължение на епохи, цялата територия на модерна Украйна е била част от Великото литовско княжество. По-късно тя влиза в състава на обединената полско-литовска страна Жечпосполита – обширна многоезикова и мултиетническа страна, чиято територия е включвала съвсем всички територии на днешна Полша, Литва, Беларус и Украйна (както и елементи от Русия).

В източните и югоизточните райони са доминирали полският и рутенският език, който е предходник на актуалния украински и беларуски. Населението е включвало украинци, поляци, беларуси, литовци, евреи и татари.

Армейски протести на украинските казаци в средата на XVII век против полската аристокрация и земевладелци са довели до съюз сред казаците и Москва. Тогава Източна Украйна се е отделила от Жечпосполита и през 1654 година се е заклела във честност на съветския цар. Западна Украйна е останала част от полско-литовската съюзна страна в продължение на още 150 години, до момента в който през 1795 година Полша не е била разграничена дефинитивно сред Русия, Австрия и Прусия и е изчезнала от картата на Европа.

Полската страна се появява още веднъж след Първата международна война и през 1919-1922 година води война със Съветска Русия, като си връща назад огромна част от Украйна. Тези земи още веднъж попадат под руски надзор след Втората международна война, само че украински партизани националисти не престават да оказват въоръжена опозиция против руските сили през идващите няколко години.

„ Големият апетит “ (Гладоморът), който Сталин постанова на Украйна при започване на 30-те години на предишния век, води до гибелта на милиони хора и е оставил у украинците трайна неприязън към руското съветско ръководство.

Болшевиките неслучайно признават Украйна като обособена социалистическа република след основаването на Съюз на съветските социалистически републики.

Те схващат действителността на обособената украинска история и еднаквост, които са положени някъде сред Москва и Запада през по-голямата част от съществуването им. Украйна обаче в никакъв случай не е имала опция за самоуправление до разпадането на Съветския съюз през 1991 година

Противно на изказванията на Путин, множеството украинци през днешния ден не желаят да бъдат част от Русия и антируските усеща в по-голямата част от страната се ускориха след анексирането на Кримския полуостров от Русия през 2014 година и завладяването на района Донбас от проруски сепаратисти.

Сега, когато съветски войски още веднъж маршируват в района Донбас в Източна Украйна, наподобява, че хилядолетната война за превъзходство в района, с потребление на оръжията и дипломацията, когато е нужно, е на път да бъде обновена.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР