Руският президент Владимир Путин е убеден, че световната политика и

...
Руският президент Владимир Путин е убеден, че световната политика и
Коментари Харесай

Путин в Узбекистан: Световната политика и икономика са в процес на необратими промени

Руският президент Владимир Путин е уверен, че международната политика и стопанска система са в развой на необратими промени, заяви ТАСС, представена от Българска телеграфна агенция.

„ В международната политика и стопанска система се следят фундаментални трансформации, които са необратими “, съобщи през днешния ден съветският държавен глава на срещата на върха на Шанхайската организация за съдействие (ШОС) в Узбекистан.

„ Все по-очевидна става възходящата роля на новите властови центрове, които си взаимодействат не въз основа на някакви наложени извън правила, които никой не е виждал, а въз основа на общопризнатите правила на върховенството на интернационалното право и Устава на Организация на обединените нации, гарантирането на идентична за всички и неделима сигурност, ценене на суверенитета, националните полезности и ползите на другите “, цитира Агенция Франс Прес думите на съветския водач.

Той прикани страните да спрат да употребяват „ икономическия нарцисизъм “ и противозаконните наказания в своята политика и уточни систематичните неточности на водещите международни стопански системи.

„ Нашата организация е необвързана, ние оказваме помощ за решаването на възходящите международни енергийни и продоволствени проблеми, подбудени от редица систематични неточности във водещите международни стопански системи в региона на финансите и енергетиката “, съобщи Путин, като акцентира, че политиката на Русия е лишена от всевъзможен „ нарцисизъм “.

„ Надяваме се, че и другите участници в икономическото съдействие ще изградят политиките си на същите правила и ще престанат да употребяват инструментите на протекционизма, противозаконните наказания и икономическия нарцисизъм за свои лични цели “, акцентира съветският водач.

В този подтекст Путин съобщи, че Русия е подготвена да даде гратис на разрастващите се страни повече от 300 000 тона съветски торове, които – заради глобите – са блокирани в европейски пристанища, заяви Ройтерс.

Руският президент също по този начин уточни, че до 90% от съветските храни отиват в азиатски, африкански и латиноамерикански страни. Путин означи, че Русия усилва износа на зърно на международните пазари. „ Тази година той ще бъде 30 милиона тона, а следващата година ще го увеличим до 50 милиона тона “, даде обещание той.

Стремежът на Путин към коренни промени в международен мащаб откри израз и в предлагането му страните от ШОС да основат под егидата на организацията асоциация на спортни организации, които да привикват огромни спортни прояви, уточни Агенция Франс Прес.

Китайският президент Си Цзинпин е пропуснал вечерята с Путин и другите участници в срещата в Самарканд, заяви Ройтерс, като се базира на източник от узбекското държавно управление. Официалната причина са защитните ограничения против COVID-19.

Си Цзинпин също по този начин не е и на груповите фотоси, оповестени късно в четвъртък вечер, когато водачите, измежду които съветският президент Владимир Путин и турският президент Тайип Ердоган, отидоха на вечеря, написа Ройтерс.

Междувременно Ердоган се срещна със Си Цзинпин, оповестяват турските медии, представени от Българска телеграфна агенция. Разговорите сред двамата водачи бяха закрита за пресата и продължиха половин час.

Ердоган продължава двустранните си контакти в Самарканд, отбелязва в. „ Хюриет “. По-късно през днешния ден той ще се срещне с съветския президент Владимир Путин. Вчера турският държавен глава беседва с азербайджанския си сътрудник Илхам Алиев.

Ердоган взе участие в срещата на високо ниво на държавните ръководители на страните от ШОС в Самарканд в качеството на почетен посетител.

Китайската телевизия CCTV добавя, че Ердоган и Си Цзинпин са отбелязали положителното развиване в връзките сред двете страни и напредъка в съдействието в разнообразни области.

Двете страни би трябвало да консолидират взаимното политическо доверие, откровено да зачитат главните си ползи и да консолидират политическите основи на връзките на стратегическо съдействие сред Китай и Турция “, сподели Си Цзинпин, представен от китайската телевизия CCTV.

Трябва да се съсредоточим върху съдействието за развиване и да използваме пълноценно ролята и преимуществата на другите механизми за съдействие сред нашите две страни, добави той.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР