Руският президент Владимир Путин днес обвини Запада за ескалацията на

...
Руският президент Владимир Путин днес обвини Запада за ескалацията на
Коментари Харесай

Путин: Западът оцени неправилно изхода от Студената война

Руският президент Владимир Путин през днешния ден упрекна Запада за ескалацията на напрежението в Европа, като сподели, че Западът е оценил погрешно изхода от Студената война, съобщи Ройтерс.
Пред висши военни Путин съобщи, че Русия ще отговори " съответно " на всяка западна експанзия и ще продължи да развива армията си.

" Понякога човек си задава въпроса - а за какво те вършат всичко това в тези условия? Това не е ясно. Мисля, че от еуфорията около успеха в така наречен студена война. И заради неправилна, погрешна оценка на обстановката в този миг и заради необразован, неточен разбор на вероятните развития ", цитира ТАСС думите на Путин. " Това е повода. Просто няма други аргументи ", сподели той.

Освен това съветският президент добави, че страната му е подготвена да предприеме военно-технически ограничения при положение на доближаване на НАТО до нейните граници: " В случай на продължение на очевидно нападателната линия на западните сътрудници ние ще предприемем съответни военно-технически ограничения, на неприятелските дейности ще реагираме твърдо. " Путин акцентира, че Русия има " цялостното право " да постъпи по този начин.

Путин посочи, че се надява на градивни договаряния със Съединени американски щати и НАТО по настояванията на Русия за гаранции за сигурност, когато към този момент са налице знаци, че Западът е подготвен да работи по въпроса. Руският президент съобщи, че предложенията на Москва не са ултиматум, само че Русия няма накъде да отстъпва във връзка с Украйна, която съгласно Москва в никакъв случай не би трябвало да се причисли към НАТО или да одобри войските на алианса и оръжия, осведоми Ройтерс.

" Въоръжени спорове, клане - това въобще не е нашият избор. Ние не желаеме такова развиване на събитията. Искаме въпросите да се вземат решение с политически и дипломатически средства, само че да имаме най-малко ясни, разбираеми, ясно дефинирани правни гаранции ", сподели още съветският президент.

Русия е струпала десетки хиляди бойци на границата с Украйна, като упорства НАТО да откаже да одобри някогашната руска република за член и да подсигурява, че пактът там няма да разположи нито оръжия, нито войски.

По време на същата среща съветският министър на защитата Сергей Шойгу съобщи, че Съединените щати са разположили към 8000 бойци наоколо до съветските граници и дружно със съдружниците от НАТО постоянно правят полети със стратегически бомбардировачи наоколо до Русия.

Опитите на НАТО да притегли украинската войска в дейностите на пакта съставляват опасност за сигурността, съобщи Шойгу.

По-рано през днешния ден почитан съветски посланик съобщи, че към този момент са почнали контактите сред Москва и Вашингтон по въпроса за гаранциите за сигурност, които Русия търси, и че е налице опция страните да реализират съгласие.
 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР