Руският президент Путин стои настрана заради заповедта за арест, докато лидерите на развиващите се икономики се срещат в Южна Африка

...
Руският президент Владимир Путин ще отсъства значително, когато китайският президент
Коментари Харесай

Руският президент Владимир Путин ще отсъства значително, когато китайският президент Си Дзинпин и други лидери от Групата от нововъзникващи икономики БРИКС започва тридневна среща на върха в Южна Африка във вторник

От ДЖЕРАЛД ИМРЕЙ Associated Press, 22 август 2023 г., 4:38 ч. Китай и Южна Африка провеждат първата си лична среща от преди COVID-19 пандемия, но Путин ще участва чрез видео разговор, след като пътуването му до Южна Африка беше усложнено от заповедта за арест на Международния наказателен съд, издадена за него през март заради отвличането на деца от Украйна.

Xi, президентът на Бразилия Луис Инасио Лула да Силва, министър-председателят на Индия Нарендра Моди и президентът на Южна Африка Сирил Рамафоса ще присъстват лично като блок - дом на 40% от световното население и отговорен за повече от 30% от глобалното икономическа продукция -- обмисля възможна експанзия.

Това ще бъде на първо място в дневния ред на основната среща на върха в сряда във финансовия район на Йоханесбург Сандтън. Повече от 20 държави са кандидатствали за присъединяване към блока, според южноафрикански служители, включително Саудитска Арабия, Иран и Обединените арабски емирства.

Петте страни от БРИКС ще имат да се споразумеят относно критериите за нови членове, преди да бъдат приети каквито и да било страни, но по-голям БРИКС се разглежда като политика, предпочитана от Китай и Русия на фона на влошените им отношения със Запада.

Групата BRICS е създадена през 2009 г. от Бразилия, Русия, Индия и Китай. Южна Африка беше добавена през 2010 г.

Южноафриканският министър на търговията и промишлеността Ебрахим Пател официално откри срещата във вторник, приветствайки около 1200 делегати от петте държави от БРИКС, но също и от десетки други развиващи се страни. Повече от 40 държавни глави се очакват на тридневната среща, според Рамафоса.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков подчерта, че Путин ще участва пълноценно, въпреки че се появява виртуално и ще произнесе реч. Русия също ще бъде представена лично от външния министър Сергей Лавров.

Очаква се да присъства и генералният секретар на ООН Антониу Гутериш.

Срещата на върха официално започна с бизнес форум във вторник сутринта и се очаква Си, Лула, Моди и Рамафоса да пристигнат в конгресния център Sandton за първата среща на лидерите следобед. Те също ще проведат ритрийт във вторник вечерта в луксозното имение Summer Place в луксозното предградие Хайд Парк на Йоханесбург. строгите разпоредби на страната за COVID-19, трябваше да се срещне с Рамафоса за държавно посещение в столицата на Южна Африка, Претория, във вторник сутринта.

След това той ще пътува 60 километра (37 мили) през най-важната икономическа провинция на Южна Африка Гаутенг до срещата на върха в Йоханесбург.

___

AP новини: https://apnews.com

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР