Руският посланик в Израел е привикан в Министерството на външните

...
Руският посланик в Израел е привикан в Министерството на външните
Коментари Харесай

Руският посланик в Израел дава обяснения за изказване на Лавров

Руският дипломат в Израел е привикан в Министерството на външните работи на страната поради изявление на първия посланик на Русия Сергей Лавров, че Адолф Хитлер има еврейски корени, оповестява Ройтерс.

Външният министър на Израел Яир Лапид разгласи, че съветският дипломат ще бъде извикан за „ тежък диалог “ поради мненията, които Лавров направи в неделя по италианската телевизия Rete 4.

„ Това е неприемливо, скандално изказване, ужасна историческа неточност и ние чакаме опрощение “, съобщи Лапид пред новинарския уебсайт YNet.

По време на изявлението Сергей Лавров е запитан по какъв начин Русия може да твърди, че задачата на войната е да „ денацифицира “ Украйна, в случай че президентът на страната Володомир Зеленски е евреин.

„ Когато те споделят: „ Каква нацификация е това, щом ние сме евреи “, аз мисля, че това нищо не значи. Хитлер също има еврейски генезис “, е заявил Лавров в ефир.

„ От дълго време слушаме мъдрите евреи, че най-големите антисемити са самите евреи “, прибавя той.

Дани Даян, шеф на Яд ва-Шем – израелския мемориал в памет на шестте милиона евреи, убити по време на Холокоста, дефинира изявленията на съветския външен министър като „ засегнатост и тежък удар за жертвите на същинския нацизъм “. Даян сподели още, че Лавров популяризира „ антисемитска тайна доктрина без фактическа основа “.

Самоличността на един от дядовците на Хитлер не известна, само че има някои спекулации, останали изцяло недоказани, че той може да е евреин.

Яир Лапид смята, че да твърдиш, че фюрерът е от еврейски генезис, е все едно да казваш, че евреите са се самоубили, като добави, че обвиняването в антисемитизъм на хора с подобен генезис е „ най-ниското равнище на расизъм “.

Той също по този начин отхвърли изказванието на Лавров, че пронацистки детайли са оказвали въздействие на украинските държавно управление и военни.

„ Украинците не са нацисти. Само нацистите са били нацисти и единствено те се занимаваха със систематичното заличаване на еврейския народ “, означи Лапид, чийто дядо е умрял по време на Холокоста.

Израел неведнъж изрази поддръжка за Украйна, само че остава внимателен поради опцията от разтягане на връзките с Русия – Москва е значим фактор за ситуацията в прилежаща Сирия.

Макар и Тел Авив да се въздържа от оповестяване на наказания против Русия, външният министър Лапид упрекна Москва в осъществяване на военни закононарушения в Украйна и разгласи, че страната му ще достави каски и жилетки на украинските служби.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР