Руският посланик Елеонора Митрофанова отправи поздрав за 24 май с

...
Руският посланик Елеонора Митрофанова отправи поздрав за 24 май с
Коментари Харесай

Митрофанова с поздрав за 24 май

Руският дипломат Елеонора Митрофанова насочи привет за 24 май с видео в мрежата.

Тя приказва на български.

„ Скъпи български другари, от все сърце ви приветствам с Деня на светите братя Кирил и Методий. Макар формалните названия на този празник в нашите страни да са разнообразни, идеалите му - православие, книжовност, просвета и просвещение, са непреходни полезности за народите на Русия и България ”, отбелязва тя. 

Кирил и Методий са влезнали завинаги в историята като велики християнски просветители и мисионери. Благодарение на поддръжническото дело на Солунските братя, както и на техните възпитаници, които са се трудили в Охридската и Преславската книжовни школи, целият славянски свят в епохата на Първото българско царство е получил най-ценния подарък - лична писменост. Климент, Горазд, Наум, Ангеларий, Йоан Екзарх, Константин Преславски, Черноризец Храбър. Днес отдаваме респект на всички тях. Придобиването на писмеността преди повече от 1000 години свързва българския и съветския народ. Това е било катализатора за образуване на неповторимата общославянска система на добродетелност, културата и изкуството. ”, декларира посланикът.

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected]. Ще обърнем внимание!
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР