Руският наратив вече не е хибриден. Беше такъв през 2014

...
Руският наратив вече не е хибриден. Беше такъв през 2014
Коментари Харесай

Образованието ще ни спаси от пропагандата на Путин

" Руският разказ към този момент не е хибриден. Беше подобен през 2014 година, само че не и сега. Тогава искаше да манипулира, да трансформира. Сега се намираме в кървава война, която желае да ни върне в предишното ", сподели украинският политически анализатор Микола Давидюк по време на интернационалната конференция " Войната се води освен на бойните полета: Хибридната война на Русия ".

В събитието участваха политически анализатори и публицисти от България, Украйна, Германия, Гърция, Франция и Северна Македония, които описаха за това по какъв начин прокремълската агитация е пуснала корените си в страните им. Конференцията бе проведена от фондация " Конрад Аденауер " взаимно със Софийския конгрес за сигурност.

Давидюк, който е и създател на книгата " Как работи пропагандата на Путин " добави, че съветската дезинформация е станала по-агресивна, само че към този момент не работи толкоз интелигентно и е превзела основно Европа. Причината е, че в продължение на десетилетия Путин влага доста пари в разпространяването на дезинформация, а една естествена медия не би могла да се състезава с това. " Два милиарда на година се влагат в руска агитация. Разбира се, огромна част от тези пари е открадната. Русия дава пари за подкупи, корупция, агитация, само че не и за обучение ", сподели Давидюк. 

Според Тодор Галев от Центъра за проучване на демокрацията България е измежду страните, в които Русия употребява множеството, в случай че не и всичките си пропагндни средства. " Медиите са единствено едно от оръжията - една от всеки три публикации, които българите виждат всеки ден, е съветска дезинофрамиця ", сподели Галев. И даде образец с хакерската офанзива над Български пощи, над ЦИК през 2015 година, над президенството и разнообразни министерства. Припомни и съветската връзка в отравянето на оръжейния необут Емилиян Гебрев. " Всичко това е част от кутията с принадлежности на Путин ", заключи Галев.

Според него пропагандата е намерила почва у нас, тъй като ние нямаме институция, която да се бори с хибридната война на Кремъл. " Някои от офанзивите даже не се проверяват. При последната кибер офанзива се обърнахме към институции, които могат да оказват помощ, само че те ни споделиха да подадем тъжба. Много от хората и организациите, които би трябвало да проверяват тези офанзиви, не могат да разчитат на управляващите ", съобщи Галев.

Северна Македония обаче е създала институция, която да се занимава с кибер офанзивите, само че към момента е рано да се каже дали дава резултат, сподели Никола Дуйовски, декан на факултета за сигурност в Скопския университет " Св. св. Кирил и Методий ".

И в Северна Македония пропагандата на Кремъл работи по добре одобрената линия. Според заглавия в тамошни прокремълски медии украинците не са хора; САЩ имат полза от войната и въоръжават украинци, които да избият руснаците; войната е религиозна, защото Украйна се състои от 50% католици и 50% ортодоксални християни. Пропагандата на Кремъл обаче си е избрала и още една цел - учениците. " От октомври до в този момент сме получили към 368 сигнала за бомби в гимназии в Скопие. От предходната седмица започнаха и в по-малките градове. Повечето от тези сигнали са изпратени от сървъри в Русия. Тийнейджърите са доста чувствителни към тази информация, споделят, опасяват се и придвижват суматохата върху родители и родственици ", сподели Дуйовски.

Френските медии пък работят с платформи за инспекция на обстоятелствата, които са ефикасни, само че не всички медии имат средствата да заплащат за тези платформи, съобщи журналистът на Агенция Франс Прес Фабиен Замора. 

Според гостите на конференцията решението за справяне с казуса с прокремълската агитация е образованието, както и демокрацията. " Защото в случай че демокрацията заспи, ще се събудим в тирания ", единомислещи бяха те.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР