Руският морски износ на суров петрол за Европа през миналата

...
Руският морски износ на суров петрол за Европа през миналата
Коментари Харесай

Руският износ на петрол към Европа бързо се увеличава

Руският морски експорт на недопечен нефт за Европа през предходната седмица е достигнал до най-високите си равнища от април насам, демонстрират данни на Bloomberg. За този интервал Русия е изнасяла по 3.41 млн. барела на ден спрямо 3.24 млн. барела за миналата седмица, завършила на 12 август. Цялото нарастване на износа е отишло към Европа, като доставките за клиенти от Средиземноморието, Северна Европа и Черноморския район са нарастнали до 1.55 млн. барела на ден, до момента в който този към Азия е понижен до 1.71 млн. барела.

Най-голямото нарастване на вноса на съветски нефт е било за Средиземноморския район, където доставките са се нараснали от към 750 хиляди до 890 хиляди барела на ден. Най-големи получатели са Италия и Турция, които за предходната седмица са внесли надлежно близо 530 хиляди барела и 340 хиляди барела на ден. Единствените страни от Северна Европа, които през миналата седмица са получили съветски нефт, са Нидерландия и Полша със надлежно към 320 хиляди и 80 хиляди барела на ден. България и Румъния са получили 130 хиляди и 125 хиляди барела. От началото на идната година ще влезе в действие ембаргото за импорт на нефт по море от Русия, което кара редица компании да се запасят със суровината.
По-малко за Азия
В същото време износът на съветски нефт към азиатските страни е понижен до най-ниската си стойност от април насам, когато е достигнал до 2.15 млн. барела. Вносът в Китай остава същият като седмицата, завършила на 12 август - 810 хиляди барела. Индийският импорт обаче е понижен от 810 хиляди до 690 хиляди барела. Нейните рафинерии също по този начин получават по-малки отстъпки, в сравнение с преди няколко месеца, оповестява Bloomberg. Миналия месец вносът на съветски нефт в Индия е понижен със 7.3% по отношение на юни, до момента в който вносът от Саудитска Арабия се е повишил с 25.6%, написа Markets Insider.
Реклама
Москва също по този начин развива нови пазари за своя нефт. Трети танкер се е насочил към Шри Ланка, а два кораба към този момент са разтоварени на петролния терминал Ел Хамра, намиращ се на средиземноморското крайбрежие на Египет, откакто съветският външен министър Сергей Лавров посети страната предишния месец. Талибанският режим в Афганистан също се интересува от закупуването на към 1 млн. барела недопечен нефт от Русия, предава Bloomberg, базирайки се на съветската организация РИА " Новости ".
Приходи от експорт
Седмичните доходи на Русия от експортни мита са се повишили с 26% по отношение на миналата седмица, като са достигнали до 183 млн. $. Въпреки спада по отношение на април, когато приходите от митата са достигнали 217 млн., те остават по-високи, в сравнение с преди началото на войната в Украйна, когато са били към 140 млн. $.

Поради по-ниската цена, осъществена при продажбата на суровия нефт Urals в интервала от средата на юли доникъде на август, Русия възнамерява да понижи експортното мито за недопечен нефт с към 2% през идващия месец. Според калкулации на Bloomberg, направени въз основа на данни, оповестени от съветското Министерство на финансите, отстъпката за Urals по отношение на брент през този интервал е намаляла до към 18.68 $ за барел спрямо най-високата стойност от към 34.39 $ за барел от средата на април доникъде на май.
Свързани публикации Европа ще бъде наранена от нови съкращения на съветските енергийни доставки 23 август 2022, 17:12 След дълго отказване властта стартира връщане към " Газпром " 22 август 2022, 17:47 McKinsey: Глобалните доставки на зърно може да са още по-свити следващата година 22 август 2022, 15:20 МАЕ: Ефектът на западните наказания върху съветското петролно произвеждане е стеснен 15 август 2022, 06:20 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Свят
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР