Руският милиардер Алексей Мордашов вероятно е избегнал замразяването на дял

...
Руският милиардер Алексей Мордашов вероятно е избегнал замразяването на дял
Коментари Харесай

Най-богатият мъж в Русия вероятно е спасил от санкции свои акции за милиарди

Руският милиардер Алексей Мордашов евентуално е избегнал замразяването на дял от £1 милиард в ТУИ - най-голямата туристическа компания в света, откакто е продал по-голямата част от своя дял от 34% на компания от Британските Вирджински острови, заяви " Гардиън ".

Най-богатият човек в Русия се трансформира в най-големия акционер в ТУИ, която има двойни листвания на фондовите тържища във Франкфурт и Лондон, откакто се намеси, с цел да я поддържа на повърхността по време на пандемията. Той подаде оставка от борда на ТУИ на 2 март, два дни откакто беше вписан в черния лист на Европейски Съюз. Обединеното кралство обаче наложи наказания против него във вторник.

Мордашов беше измежду първите глобени съветски олигарси. Европейски Съюз се базира на вложенията му в банка " Россия ", описвана като „ персоналната банка “ на висшите съветски чиновници, и дяловете му в телевизионни станции, които изиграха роля в дестабилизирането на Украйна посредством проруски излъчвания.

Миналия петък ТУИ разгласи, че Мордашов е продал 29.9% от акционерното си присъединяване в ТУИ на Ondero Ltd, основана на Британските Вирджински острови, оповестява " Гардиън ". Акциите са на стойност £1.1 милиарда лири. Останалите 4.1% са били продадени на съветската капиталова компания на предприемача Severgroup. Самите преводи са били осъществени четири дни по-рано, на 28 февруари – денят, в който Модашов бе включен в листата със наказания на Европейски Съюз.

Ако това не бе станало, цялото присъединяване на Мордашов в ТУИ щеше да бъде замразено – т.е. той нямаше по какъв начин да може да продава акциите си, да събира дивиденти, да гласоподава на съвещания на борда.

ТУИ разгласи още, че поради глобите е замразена единствено дребната част от акциите на Мордашов, държана от Severgroup, на стойност £155 милиона. Фирмата сподели, че не знае кои са притежателите на Ondero и дали нейният дял от 29.9% е бил замразен.

Според " Блумбърг " делът на Ondero остава „ обвързван “ с Мордашов. Информацията за същинския ѝ притежател е скрита от законодателството, защитаващо тайната на собствеността в фирмите на Британските Вирджински острови.

Мордашов трансферира различен собствен скъп актив на 28 февруари, когато съобщи дял от 1.1 милиарда $ в съветската минна група Nordgold на брачната половинка си Марина Мордашова.

Бизнесменът, който е основен изпълнителен шеф на Severstal - най-голямата стоманодобивна и минна група в Русия, ръководи и компанията-майка Severgroup - частна капиталова компания, която има ползи, вариращи от телекомуникации до златодобив, медии и инженеринг.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР