Руският гросмайстор Сергей Карякин е дисквалифициран за шест месеца от

...
Руският гросмайстор Сергей Карякин е дисквалифициран за шест месеца от
Коментари Харесай

Ръководената от руснак FIDE изхвърли поддръжник на войната от шахмата

Руският гросмайстор Сергей Карякин е дисквалифициран за шест месеца от всички надпревари под егидата на интернационалната федерация по шахмат (FIDE) поради обществено изразена поддръжка за военната инвазия на Русия в Украйна. Санкцията му е наложена от 3-членен състав на етичната и дисциплинарната комисия към FIDE с единомислещо решение на Йоландер Персауд (Гвиана), Равиндра Донгре (Индия) и Йохан Сигеман (Швеция).

Наказанието влиза в действие от 21 март 2022 година, което значи, че 32-годишният някогашен кандидат за международната купа автоматизирано отпада от тазгодишния Турнир на претендентите, който би трябвало да излъчи идващия съперник на норвежкия хегемон Магнус Карлсен. Надпреварата е планувана за интервала от 16 юни до 7 юли в испанската столица Мадрид, като Карякин беше един от шестимата сигурни участници от общо осем евентуални кандидати за шахматната корона.

Роденият в кримския град Симферопол шахматист се състезаваше за Украйна до 2009 година, когато мина под флага на Русия. През последните седмици Карякин неведнъж употребява обществените мрежи, с цел да засвидетелства поддръжката си към съветския президент Владимир Путин и ръководената от него война на украинска територия. Конкретно родното си място той назова " напълно съветска земя за тези, които не са наясно ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР