Руският газов гигант "Газпром" реши да не изплаща дивиденти във

...
Руският газов гигант "Газпром" реши да не изплаща дивиденти във
Коментари Харесай

Срив на акциите на Газпром - няма да изплаща дивидент за пръв път от 1998

Руският газов колос "Газпром " реши да не изплаща дивиденти по отношение на финансовите си резултати от предходната година, като това е първото сходно решение от 1998 година насам.

То провокира жесток спад на акциите на енергийния колос с близо 30 на 100, оповестява БНР.

"Акционерите взеха решение, че в актуалната обстановка не е целесъобразно да се изплащат дивиденти въз основа на резултатите за 2021 година “, сподели заместник-изпълнителният шеф Фамил Садигов, представен от Ройтерс.

Той добави, че "Газпром " избира да се концентрира върху съветската районна газификация, подготовката за отоплителния сезон и заплащането на идното покачване на налозите.

След новината акциите на "Газпром " се сринаха с близо 30% на Московската фондова борса, защото това решение анулира рекомендацията на борда на шефовете за погашение на дял от 52,53 рубли на акция, което би било най-големият раздаван дял.

Към 13.00 часа българско време акциите на "Газпром " поевтиняват с към 27%.

Енергийният колос възнамерява да похарчи 526 милиарда рубли (или 10 милиарда долара) до 2025 година, с цел да усили газификацията на Русия от настоящето й равнище, което е 72 на 100.

Междувременно, съветските законодатели разискват налагането на по-висок налог върху компания за рандеман на минерали, защото държавното управление в Москва усилва обществените заплащания.

"Това е злополука за акциите на "Газпром ", защото единствената капиталова прелест на компанията беше раздаваният висок дял. Решението евентуално е частично обвързвано и с желанието на финансовото министерство да усили бюджетните доходи ", показаха пред Ройтерс анализатори на компанията Tinkoff Investments.

Решението на "Газпром " идва на фона на новината, че Групата на седемте най-богати стопански (Г-7) обмисля по какъв начин да се ограничи цената на съветския нефт и газ като метод да се попречи на Москва да печели повече средства за войната си в Украйна, която експанзия докара до внезапно повишаване на цените на силата в международен проект.

През последните седмици има и понижаване на потоците на съветски газ към Европа през Украйна и през газопровода "Северен поток 1 ", което допуска по-малко доходи за "Газпром ".

В изказването си в четвъртък "Газпром " обаче не загатна нито предложенията на Г-7 за ограничение на цените на газа, нито понижените потоци към Европа, макар че и двете заплашват да понижат приходите на енергийния колос и респективно неговите заплащания на налози в съветската хазна.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР