Руският енергиен гигант Росатом ще започне изграждането на два нови

...
Руският енергиен гигант Росатом ще започне изграждането на два нови
Коментари Харесай

Русия строи два нови ядрени реактора в Унгария за 12,5 милиарда евро

Руският енергиен колос " Росатом " ще стартира построяването на два нови нуклеарни реактора в Унгария през идващите седмици.

Това заяви външният министър на Унгария.

Сделката, реализирана сред Русия и европейската страна през 2014 година, има за цел да разшири съществуващата нуклеарна централа Paks.

До момента съветската нуклеарна промишленост не влиза в наложените от Европейски Съюз наказания върху Русия, а стъпките за уединяване и санкциониране на съветския експорт на нефт и газ не бяха абсолютно подкрепени от Унгария, предава CNN.

В момента нуклеарната централа Paks генерира 40% от електроснабдяването на Унгария. С спомагателните два реактора потенциалът на атомната електроцентрала - сега формирана от четири руски реактора - ще се усили повече от два пъти.

В своя обява във Facebook външният министър на Унгария Петер Сиярто написа " Нека строителството да стартира в този момент! Това е огромна стъпка, значим крайъгълен камък. По този метод ще подсигуряваме енергийната сигурност на Унгария в дълготраен проект и ще защитим унгарците от бурни съмнения в цените на силата ". В поста си Сиярто добавя, че евентуално новите реактори ще бъдат подготвени за употреба до 2030 година

Проектът е на стойност 12,5 милиарда евро е значително финансиран от Русия.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР