Руският държавен газов гигант Газпром отчете рекордни печалби за първите

...
Руският държавен газов гигант Газпром отчете рекордни печалби за първите
Коментари Харесай

"Газпром" отчита рекордна печалба заради високите цени

Руският държавен газов колос " Газпром " регистрира рекордни облаги за първите девет месеца на годината на фона на забележителното повишаване на цените на суровината. Компанията чака да увеличи резултатите си още повече през последното тримесечие на 2021 година, оповестява Financial Times.

Заместник-председателят Фамил Садигов съобщи, че облагата от 1.55 трлн. рубли (20 милиарда долара) за деветте месеца до края на септември към този момент задминават облагата за " всяка една цяла календарна година в историята на компанията ". " Предвид актуалната динамичност чакаме още по-впечатляващи резултати през четвъртото тримесечие ", добави той.

" Газпром ", който държи монопола върху съветския експорт на газ по тръбопроводи, се възползва от скока на цените на газа в Европа - главния експортен пазар на компанията. Тя извършва своите договорни отговорности, само че без спомагателни спот продажби, помагайки за поддържането на високите цени, породени от фактори, измежду които пренасочването на световни доставки на газ към Азия.

Цените на газа се повишават шест следващи тримесечия. През третото тримесечие те съвсем се утроиха на годишна база до 304 $ за 1000 куб. метра съгласно " Газпром ". Това оказва помощ на компанията да се възвърне от миналогодишните загуби. Приходите от общите продажби на газ през първите девет месеца са нарастнали със 77% по отношение на същия интервал на 2020 година до 3.5 трлн. рубли. Продажбите за Европа и Турция са нарастнали със 117% до 2.5 трлн. рубли.
Реклама

Оттогава цените се покачиха още повече, обещавайки огромни облаги през идващите месеци. " Очакваме обилни нараствания на цените през четвъртото тримесечие на 2021 година и първото тримесечие на 2022 година, защото цената на " Газпром " настига пазарните цени след типично закъснение ", твърди Рон Смит, старши анализатор в консултантската компания BCS.

Европейските цени на газа още веднъж се покачиха в понеделник, откакто температурите на континента паднаха. Фючърсите за газ, свързани с TTF, европейската цена на газа на едро, се покачиха със 7.6% до 95.25 евро за мегаватчас. Те доближиха връх от близо 118 евро през октомври, като започнаха годината с под 20 евро за мегаватчас. Заради захлаждането в Европа през миналия уикенд анализаторите обявиха, че темпът на евакуиране на газ от хранилищата в Европа се е ускорил до 2.5 милиарда куб. метра спрямо 1.8 милиарда куб. метра преди седмица.

" Запълването на европейските газови складове е намаляло до 71%, или 71 милиарда куб. метра, към 24 ноември ", оповестиха анализатори от швейцарската банка UBS. " То остава много под междинното за пет години от 87% и под долния завършек на петгодишния диапазон от 83%. "

Анализатори от Morgan Stanley обявиха, че " Газпром " е генерирал съвсем 8 милиарда $ свободен паричен поток през първите девет месеца на годината. Ако приемем, че коефициентът на погашение е 50%, компанията може да заявява рекорден годишен дял от 29.7 рубли на акция спрямо 12.55 рубли от предходната година.
Реклама

Доклад, оповестен в понеделник от групата за човешки права Global Witness, демонстрира, че най-големите газови компании в света, множеството от които създават и нефт, са отчели облага от 65 милиарда $ през третото тримесечие на 2021 година, което е с 24% повече от същия интервал на 2019 година Регистрирано е нарастване по отношение на 2020 година, защото данните бяха изкривени от спада в търсенето през първите месеци на пандемията.

" Тези смайващи облаги, осъществени от към този момент извънредно богати газови компании, демонстрират, че въпреки и да не е основана от нас, жителите сме тези, които са принудени да заплащат за енергийната рецесия ", твърди Джонатан Гант от Global Witness.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР