Руският бюджет се върна към профицит през август, който възлиза

...
Руският бюджет се върна към профицит през август, който възлиза
Коментари Харесай

Адаптацията премина: Русия получи неочаквани доходи

Руският бюджет се върна към профицит през август, който възлиза на 230 милиарда $, а съгласно западни анализатори - към 450. На какво се дължи това и има ли вероятности за понижаване на недостига с по-бързи темпове?

" Санкционна дупка "

Бюджетът беше много ударен от глобите. Пренасочването на експортните потоци от европейските към азиатските пазари лиши време. В резултат приходите от нефт и газ паднаха. По данни на Министерството на финансите за осемте месеца на 2023 година - с 38,2%, до 4,8 трилиона рубли.

През януари-август бюджетният недостиг възлиза на 2,36 трилиона рубли, или 1,5% от Брутният вътрешен продукт. Разликата сред разходната и приходната част обаче се оказа по-малка от плануванаъа.

През август, както сподели вицепремиерът Михаил Мишустин, профицитът доближи 230 милиарда рубли. Ръстът на приходите от нефт и газ оказа помощ доста. В края на последния летен месец надвишиха 1,8 трилиона рубли - това е с 56,5% повече от предходната година.

Според калкулации на “Блумбърг ” действителната цифра е двойно по-висока: към 450 милиарда $.

Откъде пари?

Забележимото нарастване на данъчните доходи от други браншове оказа помощ доста, което компенсира спада в петролната промишленост.

Приходите отвън петрола и газа са се нараснали през първите осем месеца на годината с 24,2% - до 12,155 трилиона рубли. А през последния месец те се покачиха до рекордните 57,5% на годишна база и доближиха 1,82 трилиона рубли. Според анализаторите те имат главния принос за корекцията на бюджета.

" Общите доходи през август възлизат на 2,5 трилиона рубли, 74% от които идват от негоривни доходи. Цифрата е много висока за стокова стопанска система, за съпоставяне: през 2022 година беше по-малко от 60%. Лъвският дял се образува от Данък добавена стойност, подоходният налог носи още 10 % “, споделя Евгений Шатов, съучастник в “Капитал Лаб ”.

Друг фактор е намаляването на държавните разноски. През август те понижават с 4,2%, само че икономиите започнаха още през юни. През последните три месеца държавните разноски са намалели с 5,2% и са се нараснали с едвам 13,2% по отношение на 2021 година при насъбрана инфлация от 21%. Очевидно Министерството на финансите е избрало пътя на строга консолидация, с цел да поддържа бюджета, отбелязва анализаторът.

Бързото възобновяване на салдото на международните пазари и възходящото търсене на съветски нефт в Азия и Африка също изиграха в тяхна изгода. “Брент ” нарастна до съвсем 90 $ за барел, а отстъпката на съветския “Урал ” към общоприетия клас понижа. Днес коства приблизително 74 $ за барел - удобно равнище за бюджета.

Икономическа акомодация

Адаптирането на съветската стопанска система към външните ограничавания изигра роля - този развой върви по-бързо от предстоящото. Деловата интензивност в страната се възвръща по-интензивно, а вътрешното търсене нараства. Реалната динамичност означи растеж, изключително в браншове като произвеждане, строителство, търговия на едро и дребно.

Стойността за август на показателя ПМИ Russia беше 57,8 процентни пункта спрямо 53,9 процентни пункта през юли. В бранша на услугите от “Стандарт енд Пуър ” тази цифра за същия интервал се е нараснала от 54 на 57,6. Стои над прага от 50 процентни пункта за седми следващ месец.

Силното потребителско търсене провокира внезапно увеличение на бизнес интензивността. След спада през юли показателят се увеличи с 3,9 процентни пункта през август. Това е най-високата стойност от януари 2022 година

" След отдръпването на огромните марки локалната лека индустрия получи нов подтик за развиване. Производителите на перилни препарати и козметика, облекло, храни и фуражи усъвършенстваха представянето си спрямо предходната година. През юли размерът на рибопреработвателната продукция се усили с 1,86 пъти “, споделя Галина Сорокина, професор в Държавния университет по мениджмънт.

Отслабване на рублата

И най-после, обезценяването на националната валута, както се очакваше, способства за бюджета. През август отслабна с пет %, като за малко се търгуваше над 101 рубли за $.

" Санкциите мощно ограничиха износа на енергийни запаси, което принуди управлението на страната да прибегне до спомагателни разноски - дотации за петролни и нефтопреработвателни компании. При тези условия видимо намаляване на националната валута обезпечи " навеса " на приходите, които в „ спокойно време “ страната получава от износа на нефт и газ “, изяснява Александър Соловьов, финансов анализатор.

Според него дейностите на централната банка демонстрират, че отслабването на националната валута е достигнало своя връх.

" Прекалено слабата рубла води до увеличение на инфлацията, което непосредствено опонира на политиката на Банката на Русия, ориентирана към насочването ѝ към четири %. Тъй като обменният курс е плаващ, а главният инструмент на паричната политика в този случай е главният лихвен %, можем да приказваме за края на отслабването на рублата.Както показва Централната банка, повишавайки тази цифра до 12% на изключително съвещание през август ", отбелязва Соловьов.

Намаляване на недостига

Според прогнозата на Министерството на финансите бюджетният недостиг тази година ще възлезе на два % от Брутният вътрешен продукт (около три трилиона рубли). Планират да го затворят главно посредством заеми на вътрешния пазар. Както акцентират специалистите, държавният дълг в това отношение ще бъде невисок - към 15% от Брутният вътрешен продукт.

В същото време се чака бюджетният недостиг последователно да намалее до 0,7% от Брутният вътрешен продукт през 2025 година

Анализаторите не изключват темповете на понижение да са по-високи. Цените на силата на международните пазари се покачиха и към този момент няма макроикономически аргументи за намаляване. Освен това резултатът от новата годишна продукция скоро ще бъде видим в редица нересурсови браншове.

Докторът на икономическите науки Александър Неверов показва, че по международните стандарти, даже и при оптималните планувани стойности, дефицитът е доста дребен. Следователно най-вероятно държавното управление, паралелно с растежа на приходите, ще усили съразмерно разноските. Което, акцентира икономистът, ще ни разреши в този момент да стартираме спомагателни капиталови и обществени планове. А това е стратегически по-важно от намаляването на бюджетния недостиг.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР