Руският блог bmpd публикува подробен материал от българския авиационен журналист

...
Руският блог bmpd публикува подробен материал от българския авиационен журналист
Коментари Харесай

Руска медия: България обяви търг за възстановяване на летателната годност на целия си изтребителен парк МиГ-29

Руският блог bmpd разгласява обстоен материал от българския авиационен публицист и редактор в ресурса АЕРО Александър Младенов по отношение на обстановката към 15-те българските изтребители МиГ-29. На 7 декември 2017 година българското МО започва публична процедура по оповестяване на търг за ремонта и възобновяване на 12 едноместни и 3 двуместни „ спарки” МиГ-29. Процедурата в действителност е покана към РСК „ МиГ”, защото тя е производител на самолетите и единствена може да извърши целия нужен комплекс действия: доставка на аварийни елементи и техническа документи, ремонт на системите, осъществяване на планово-профилактични ремонтни действия след 1000 часа полети и така нататък

Според военния министър Красимир Каракачанов, задачата е обезпечаване на сложна логистична поддръжка и самолетите да са в изправно положение през идващите 4 година Изискванията на МО са за общо 1450 часа годишно - 1000 ч. за едноместните машини и 450 за „ спарките”. Равнището на изправните машини да не пада под 10 броя.

Сега единствено 7 от изтребителите са боеготови, само че остатъчният запас на моторите на някои от тях е едвам няколко часа.

Максималният бюджет на 4-годишната стратегия възлиза на 81,3 млн лв. (41,6 млн евро или 49 млн дол.). Самолетите би трябвало да отработят целия си 40-годишен запас към края на 2020-те години.

Руското издание прави оценка нуждата от обилни вложения за ремонтите и закупуване на аварийните елементи при скромния финансов запас на българското МО и по тази причина показва съществени подозрения дали ще бъде върната летателната валидност на всички машини МиГ-29.

Само за ремонта на 20 мотора РД-33 за 10 изтребителя МО би трябвало да заплати не по-малко от 55 млн лв. (28,1 млн евро или 33,2 млн долара).

Редакция БЛИЦ (превод със обилни съкращения)
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР