Руските златодобивни компании са извлекли 66,4 тона злато само в

...
Руските златодобивни компании са извлекли 66,4 тона злато само в
Коментари Харесай

Русия вече печели повече от злато, отколкото от газ

Руските златодобивни компании са извлекли 66,4 тона злато единствено в границите на месеците април и май. Стойността на метала е 3,58 милиарда $, което е повече от продажбите на природен газ, равняващи се на 2,4 милиарда $ за същите два месеца, съобщи съветския бизнес канал РБК. Все още няма публични данни, само че упованията на представители на Руската централна банка са, че в границите на третото тримесечие общите доходи на газовия монопол Газпром ще бъдат 3,5 милиарда $. Това е най-ниското равнище от 2002 година насам.

„ За първи път от 1994 година износът на злато е повече от износа на газ “, разяснява Максим Худалов от Аналитичната организация за кредитен рейтинг (ACRA). Очакванията му са, че износът на съветски газ за Европа ще паднат от 200  милиарда куб. м. през 2019 година до 163 милиарда куб. м. през тази година. По време на световната пандемия потреблението на енергийни запаси по целия свят мощно се намали.  

Около 80% от износа на съветско злато е ориентиран към Англия, защото Лондон е центърът на световната търговия със злато. Рекордните доставки са 14 пъти по-големи спрямо направените през април и май предходната година. От началото на годината до момента приходите от злато в Русия се правят оценка на 4 милиарда $. Освен това Централната банка на страната спря да изкупува злато на 1 април,  защото към този момент има в запасите си 74 млн. тройунции. След Китай и Австралия Русия е третият максимален производител на злато в света. 

Златото се радва на доста засилен интерес, защото то нормално се смята за несъмнено място за предпазване на стойност при нестабилна икономическа обстановка. Цената на жълтия метал неотдавна трансферира кота 1800 $ за една тройуниция. В рамките на последната една година цената на златото набъбна с 27%, а от последното дъно, което беше в средата на 2018 година нарастването е с цели 50%. Исторически най-високата цена на златото беше записана в средата на 2011 година, когато цената му доближи близо 1900 $ за тройунция.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР