Руските ВКС получават нови възможности за използване на хиперзвуковата ракета

...
Руските ВКС получават нови възможности за използване на хиперзвуковата ракета
Коментари Харесай

Су-34 ще разшири методите за използване на Кинжалите

Руските Върховен касационен съд получават нови благоприятни условия за потребление на хиперзвуковата ракета " Кинжал ". За първи път изтребителят-бомбардировач Су-34 беше употребен като притежател на боеприпасите. Защо изборът падна тъкмо върху тази машина и до какви резултати могат да доведат сходни нововъведения в бъдеще?

Руският изтребител-бомбардировач Су-34 по време на СВО употребява за първи път хиперзвукова ракета " Кинжал ". Преди това за тази цел са употребявани единствено особено оборудвани прехващачи МиГ-31К, както и стратегически бомбардировачи Ту-22М3. Пилотите, изпълнили тази задача, бяха наградени с държавни награди, съобщи Министерството на защитата.

Хиперзвуковата ракета " Кинжал " се употребява интензивно от съветските войски за битка с цели в Украйна. Официално първото бойно потребление на тези ракети е осъществено на 18 март 2022 година по време на специфична интервенция в Украйна. Тогава съветските Върховен касационен съд унищожиха огромен под земята склад с авиационни муниции на въоръжените сили на Украйна в село Делятин, Ивано-Франковска област. А през май Върховен касационен съд нанесоха масиран удар с този тип оръжие по обекти в Киев. Противовъздушна отбрана не можа да предотврати това и самата американска система за противовъздушна защита „ Пейтриът “ (пет установки и радар) стана жертва на офанзивата. Подробно писахме по какъв начин съветска ракета е съумяла да нанесе такива вреди на система за Противовъздушна отбрана от Съединени американски щати.

Въпреки успеваемостта на „ Кинжалите “, доказана в борби, украинската страна постоянно твърди, че унищожава ракети с Противовъздушна отбрана. Изявленията на кабинета на Зеленски обаче нямат общо с действителността. Министерството на защитата уточни, че Русия не изстрелва толкоз „ Кинжали “, колкото украинските войски смъкват в техните доклади.

В експертната общественост потреблението на Су-34 като нова платформа за изстрелване на хиперзвуково оръжие беше оценено позитивно. Самолетът има своите преимущества пред МиГ-31К и ще спомогне за разширение на опциите за потребление на „ Кинжалите “ по време на спецоперацията, считат специалистите.

„ МиГ-31 е високоскоростен прехващач, чиято съществена цел е битката с противников самолети. По-късно машината е модифицирана за осъществяване на други типове задания, в това число за удари с ракети „ Кинжал “, споделя Александър Бартош, член-кореспондент на Академията на военните науки.

„ Използването на МиГ-31К за изстрелване на „ Кинжали “ е лимитирано от дребния брой на тези машини в употреба. В същото време Су-34 е по-разпространен аероплан. В допълнение, този аероплан по начало е предопределен за удари против наземни цели ", прибавя източникът, " Всичко това прави Су-34 перспективна платформа за потребление на „ Кинжал “. Сега е допустимо да се предвиждат по-чести офанзиви с хиперзвуково оръжие по обекти на ВСУ в зоната на СВО.

На собствен ред специалистите означават, че с цел да разберем смисъла на това събитие, е належащо да се обърнем към предишното. Цялата история на войните може да се опише като история на потреблението на ударни оръжия и техните носители. Средството за заличаване " конник " имаше носач, наименуван " кон ". Танкът е носач на оръдието. А кулминационната точка на стандартната военна мощност е носачът на носачи - самолетоносачът, на който са основани щурмови самолети.

Следователно носачът не е нищо повече от платформа, способ за доставка на действителните принадлежности за бойни интервенции. Доставка на оръжия до линията на тяхното приложение. В случая с " Кинжалите " - линията за изстрелване на ракети. „ Кинжал “ се появи от концепцията за слагане на хиперзвукови ракети „ Искандер “ на въздушен притежател. Това даде редица преимущества: повишен радиус на поразяване, еластичност на потребление, увеличение на бойната глава заради понижаване на масата на мотора и количеството ракетно гориво.

Какво извади нескрито украинският спор? Не е задоволително да имате задоволително ударни оръжия, имате потребност от съответния брой носители (и екипажи). Тези носители в идеалния случай би трябвало да бъдат: а) най-малко релативно евтини, б) лесни за възпроизвеждане и софтуерно напреднали, в) универсални, т.е. способни да употребяват разнообразни средства за поразяване.

В този смисъл МиГ-31 не е най-подходящ. Стар аероплан, извънредно безценен за произвеждане и поддръжка. Тежък прехващач, който с огромна компликация и на дребен радиус придвижва средство за поразяване („ Кинжал “) до мечтаната линия, което в началото въобще не беше предопределено за него. За потреблението на " Кинжалите " МиГ-31 би трябвало да бъде модифициран за доста пари. Да му се сложи мощно окачване. Да се сътвори система за потребление на нови оръжия. Двигатели за тези машини към този момент не се създават, единствената вяра е за главен ремонт. Самият аероплан не се създава, единствено към този момент създадени самолети се модернизират.

Платформата, наречена Су-34, несъмнено, не е идеална. Той обаче е доста по-добър от МиГ-31 в доста връзки. Като по-добрата и тежка платформа Ту-22М3. В момента Су-34 се създава всеобщо и към този момент са създадени повече от 100 от тях. Това е единственият съвременен бомбардировач, който е в положение да обезпечи скоростта, нужна за изстрелване на " Кинжал ". Първоначално би трябвало да обезпечи окачване на тежки ракети. За потреблението на " Кинжалите " платформата Су-34 се нуждае единствено от минимални механически промени. И допълнения към курса за бойна подготовка на екипажите.

Между другото, по-добре е да не се ограничаваме до „ Кинжалите “. Следващата ракета за Су-34 може да бъде „ Оникс “, известна още като „ Брамос “, която Индия към този момент сполучливо употребява със своите Су-30МКИ. А новото потомство ракетоносци с въздушно изстрелване, несъмнено, ще бъде безпилотно. Това бъдеще към този момент се въплъщава от БПЛА С-70..

„ Като цяло потреблението на Су-34 като притежател на „ Кинжал “ ще усили капацитета за потребление на хиперзвуково оръжие. В нашите Върховен касационен съд тези машини са повече от модифицираните МиГ-31, което ще разреши по-честото поразяване с тези ракети. Основното е, че съветската промишленост е в положение да отговори на възходящите потребности на армията “, сподели Владимир Попов, заслужил боен авиатор на Русия, генерал-майор.

„ Освен това Су-34 има редица софтуерни преимущества пред МиГ-31К. Последният е прехващач, в началото квалифициран за въздушен пердах. Използването му като притежател на „ Кинжал “ стана допустимо едвам откакто бяха направени съответните модификации “, изяснява източникът.

„ Су-34 от своя страна в началото е планиран да поразява наземни цели. Неговият радар е наточен, с цел да реши този проблем. Точността на ударите въздух-земя също е по-висока от тази на конкурентната платформа. Теглото и размерите на машината са почти съпоставими с тези на МиГ-31К, което разрешава потреблението на самолетите „ Сухой “ за разполагане на ракети „ Кинжал “, отбелязва той.

„ Друго малко преимущество на Су-34 е разположението на членовете на екипажа един до различен. Това улеснява връзката сред водач и навигатор. При МиГ-31 членовете на екипажа седят един зад различен, което е по-малко комфортно “, акцентира специалистът.

„ Су-34 обаче има един минус. Максималната му скорост е по-ниска от тази на МиГ-31. Съответно, по време на изстрелването на " Кинжал " ще би трябвало да изразходва повече сила, с цел да реализира нужната скорост на полета. Това значи, че обсегът му ще бъде по-малък “, счита генералът.

„ Но по-късият обсег няма да бъде сериозен проблем. Този проблем се взема решение посредством делене на задачите. Грубо казано, Су-34 ще нанасят удари на близко разстояние. МиГ-31 може да се употребява за нахлуване на далечни цели. А за всеобщо изстрелване на ракети е допустимо да се употребява Ту-22М3 ”, заключва Попов.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР