Руските спецслужби стоят зад отравянето на американеца Боб Дъдли, който

...
Руските спецслужби стоят зад отравянето на американеца Боб Дъдли, който
Коментари Харесай

Русия отровила шефа на Бритиш петролеум

Руските спецслужби стоят зад отравянето на американеца Боб Дъдли, който сега е изпълнителен шеф на "Бритиш петролеум " (БП), заяви Военновъздушни сили, представен от Клуб Z.

Информацията се базира на някогашния помощник на компанията Иля Заславски. В момента той е специалист от фондация "Свободна Русия " във Вашингтон и теоретичен помощник на Британския кралски институт за интернационалните връзки "Чатъм хаус ".

Само Федералната работа за сигурност (ФСБ) би могла да направи по този начин, че на американеца да бъде инжектирано отровно вещество, което да му аргументи вреди, само че да не го убие, твърди Заславски.

Твърдения за отравянето на Боб Дъдли се появили още през 2014 година - шест години, откакто той незабавно напуснал Москва. В Русия американецът оглавявал взаимното дружество ТНК-БП, основано от английския петролен колос и съветската Тюменска нефтена компания.

Анализите на кръвта на американеца посочили, че били направени опити той да бъде постепенно токсичен.

През 2013 година Боб Дъдли продал на съветската компания "Роснефт " каузи си в ТНК-БП в подмяна на 12,5 на 100 от акциите на "Роснефт " плюс 12 милиарда $ на ръка.

Дъдли напуснал Русия две години след гибелта на Александър Литвиненко. Лондон счита, че той е токсичен от московски сътрудници с радиоактивен полоний. Отравянето на американеца станало 10 години преди случая с някогашния двоен сътрудник Сергей Скрипал.

Цялата работа била да бъдат махнати Боб Дъдли и още близо 150 западни мениджъри, твърди Иля Заславски.

В началото против Дъдли и няколко старши ръководители почнали разнообразни наказателни каузи. Те били персонално против мениджърите, а не против БП. Това бил първият наек, че Дъдли би трябвало да се махне.

Той обаче не го направил. Американецът бил твърдоглав. Тогава му пратили "по-достъпно " обръщение, като отровили храната му. Естествено, не било допустимо да се потвърди кой е направил това.



Направените по-късно във Англия разбори на кръвта посочили, че Дъдли е бил токсичен в Русия. Според Заславски работата била поверена на експерти, защото мениджърът никога не трябвало да почине.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР