Руските сили извършиха тази нощ атака с дронове камикадзе Шахед-136

...
Руските сили извършиха тази нощ атака с дронове камикадзе Шахед-136
Коментари Харесай

Нови руски атаки срещу пристанищна инфраструктура в Одеска област, ударени са Рени и Исмаил

Руските сили направиха тази нощ офанзива с дронове камикадзе " Шахед-136 " против пристанищна инфраструктура на река Дунав в Одеска област. Това съобщи украинската новинарска организация Укринформ.

" Три дрона бяха унищожени от силите за противовъздушна защита. В резултат на ударите бе погубен хангар със зърно и бяха развалени цистерни с други товари. В един от индустриалните обекти избухна пожар, който бързо беше сподавен ", се споделя в изказване на южното военно командване на Украйна.

Атаките с дронове на съветските сили са били против пристанищата Рени и Исмаил, ситуирани на река Дунав, заяви в това време румънската медия Диджи24.

“Това е най-близкият удар до румънска територия, регистриран от началото на войната. Говорим за разстояние от към 200 метра през Дунава от румънска територия, в региона на украинското пристанище Рени, което се намира на към 10 километра от Галац ”, оповестява кореспондентът на медията Андреа Джорджеску.

Румънските военноморски управляващи се пробват да открият дали снощната офанзива е нанесла вреди по румънски шлепове и катери и дали има потърпевши румънски моряци.

Според очевидци, представени от Диджи24, минимум девет дрона поредно са атакували региона на пристанище Рени. “От началото на войната то придобива все по-голямо значение, като се има поради потребността на Украйна да обезпечи експортен поток за зърното си ”, отбелязва медията и напомня отхвърли на Русия да удължи съглашението за експортен кулоар с посредничеството на Турция и Организация на обединените нации.

Диджи24 дефинира офанзивата по украинските дунавски пристанища Рени и Исмаил като стратегически удар на съветската войска върху жизненоважна инфраструктура за Украйна, тъй че да не може да транспортира зърното си до други страни.

Заместник-председателката на българското сдружение " Отечество " в украинския град Рени Нина Иванова сподели за Българска телеграфна агенция, че за първи път от началото на войната на Русия против Украйна градът е бил подложен на интензивни бомбардировки и жителите са претърпели " доста страшна нощ ".

" За първи път от началото на войната преживяхме доста страшна нощ. От 3 часа през нощта до 5.50 ч. сутринта имаше непрекъснати гърмежи, към 10 бяха. Чуваше се доста мощно. Изплашихме се. Синът ми от Одеса докара внуците при започване на предходната седмица, когато там започнаха ракетните офанзиви, при нас в Рени на по-безопасно място. Обаче тази нощ и нашият град беше подложен на офанзиви с дронове. Децата се изплашиха, едвам ги успокоих ", показа пред Българска телеграфна агенция Иванова.

През нощта на 24 юли Рени беше нападнат с 15 дрона. Шестима души са ранени, четирима от тях са приети в болница. Информацията за потърпевшите се прецизира.

Българската общественост в Одеска област е трета по бройка и наброява над 150 000 души съгласно формалното броене в Украйна през 2001 година

В Рени и Ренийски регион живеят към 8500 българи.

Украинският дунавски град се намира на 24 километра от румънския град Галац.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР