Често говорим за това колко вредно е придвижването с автомобил

...
Често говорим за това колко вредно е придвижването с автомобил
Коментари Харесай

Как автомобилът ни разболява, без да го подозираме

Често приказваме за това какъв брой нездравословно е напредването с автомобил за околната среда. Но едва ли сме се замисляли, че до момента в който караме, може да вредим и на собственото си здраве. И не, не приказваме за изгорелите газове, които неизбежно вдишваме, изключително когато сме в запушване.
Прочетете още
Американски откривателите вършат забавен опит със 100 автомобила на разнообразни марки, без да ги конкретизират. Уточнява се единствено, че всички те са произведени в интервала 2015-2022 година И се оказва, че в 99% от тях е открита прекомерно висока централизация на нездравословни и даже токсични химикали, които могат да бъдат рискови за здравето ни.

Става дума най-много за трис фосфат (TCIPP), който потвърдено провокира нарушавания във функционалността на щитовидната жлеза и репродуктивни проблеми. Освен това усилва шанса за диагностициране с онкологично заболяване, тъй като се счита за потенциално кацерогенен.



А при децата вредите при постоянно излагане се показват и в понижаване на коефициента на интелигентност и способността за учене и запомняне. Понякога са вероятни поведенчески проблеми и даже отклонения от аутистичния спектър.

Изследователите потвърждават, че концентрацията на токсичния химикал във въздуха в купето на колите е няколко пъти по-висока през лятото, в сравнение с през зимата, тъй като високите температури водят до неговото изпаряване. Той е открит и в седалките в купето, даже в още по-голямо централизация, написа Daily Mail.
  Средно човек прекарва по към един час дневно в колата си и той се оказва достатъчен, с цел да усетим нездравословното въздействие на химикалите в купето. Особено мощно е изразено то при децата. И макар че вредите от тези сякаш огнеустойчиви субстанции са ясни на всички, те не престават да се използват при производството на нови коли. А на нас не ни остава полезен ход - с изключение на да се откажем напълно от автомобила и да намерим различен, различен метод на напредване.     Източник: lifestyle.bgСнимки: iStock 
 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР