Руските лекоатлети може да получат забрана за участие на олимпийските

...
Руските лекоатлети може да получат забрана за участие на олимпийските
Коментари Харесай

Атлетиката готви пълна забрана за руснаците за Токио 2020

Руските лекоатлети може да получат възбрана за присъединяване на олимпийските игри в Токио 2020, даже и като неутрални. Това съобщи президентът на Международната атлетическа федерация (IAAF) Себастиан Коу.

Миналата седмица малко след оповестеното от WADA 4-годишно наказване за съветския спорт краткотрайният президент на съветската федерация (ВФЛА) Юлия Тарасенко разгласи, че съветските спортисти ще получат право да вземат участие като неутрални в Токио, макар че самата централа е със замразено от 2015 година участие в IAAF поради допинг нарушавания. Тарасенко размени Дмитрий Шляхтин, който е измежду упрекнатите във възпрепятстване на следствието за допинг абсурда руснаци.

IAAF замрази лиценза на съветската федерация поради " съществени антидопингови нарушавания ". А 4-годишната възбрана за целия съветски спорт, наложена от WADA, бе поради операцията на данните от московската антидопингова лаборатория. WADA обаче даде късмет на съветските спортисти да вземат участие на олимпийски игри и международни шампионати като неутрални, в случай че потвърдят, че не са забъркани в допинг абсурда и покрият ред критерии, които занапред ще бъдат спуснати.

Коу обаче заяви, че даването на безпристрастен статут на съветски спортисти е краткотрайно прекратено, и не уточни период, в който ще бъде възобновено.

" Инстинктът ми споделя, че до момента в който не сме безусловно сигурни, че имаме система, на която можем да имаме вяра, няма да пожертвам и да посрамвам на заплаха кариерите на чистите спортисти, които са посветили най-малко половината от младия си живот, с цел да доближат до това равнище. Основното ми терзание е за чистите спортисти, тъй като би трябвало да ги предпазя. Само когато съм безусловно сигурен, единствено в случай че съм безусловно спокоен, можем да върнем федерация или спортисти, до тогава не желая да поемам този риск ", съобщи Коу.

WADA бе мощно подложена на критика, че не наложи цялостна възбрана на Русия, само че за сър Коу сходно наказване е юридически невероятно.

" Трябва да живеем в действителен свят. Пълната възбрана не е подкрепяна от Спортния трибунал в Лозана (CAS). Нашата философия за неутралните спортисти е учредена на едно - можем ли да отделим чистите спортисти от опетнена система? Не съм влезнал в спорта, с цел да спирам по този начин елементарно спортисти да се състезават, и създадохме система, която ни служи добре. Но е ясно, че обвиняванията против федерацията са задоволително съществени, с цел да прекратим този развой ", добави Коу.

Руската федерация по лека атлетика (ВФЛА) трябваше да дава отговор на обвиняванията от звеното по интегритет в леката атлетика (AIU). Бившият президент Дмитрий Шляхтин е със спрени права, задето е помагал при възпрепятстването на инспекцията за допинг на международния първенец в скока на височина в зала от 2018 година Данил Лисенко.

“Сега”
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР