Руските интереси в Македония може да са пренебрежимо малки в

...
Руските интереси в Македония може да са пренебрежимо малки в
Коментари Харесай

Русия влияе на Македония чрез офшорни фирми и слаби медии, сочи доклад

Руските ползи в Македония може да са пренебрежимо дребни спрямо други страни на Балканите, само че Москва участва посредством офшорни вложения, стратегическо състояние в енергетиката и траяла години наред акция за въздействие в страната. Това се твърди в отчет на Центъра за проучване на демокрацията, оповестен като част от серия текстове за съветското икономическо и друго наличие в тази част на Европа.

Докладът със заглавие " Оценка на съветското икономическо наличие в Македония " регистрира ролята на Русия като " политически състезател в Македония " след изборите от 2014 година Тогава след протест на Народното събрание от страна на Социалдемократическия съюз (СДСМ), абсурда с подслушваните диалози на ръководещите (които доведоха до обвинявания за всеобщо подслушване, корупция и доста други), обвинявания в държавен прелом, митинги и огромна политическа рецесия доведоха до всеобщо възпроизвеждане на тези в медиите в поддръжка на ВМРО-ДПМНЕ, които съвпадаха с тези на свързвани с Кремъл или споделящи позициите му медии.

" Лошото положение на медиите в Македония способства за опцията съветските послания да стигнат до всеобщите медии. Проправителствени издания и тогавашният министър председател (Никола) Груевски заемаха сюжети от съветски издания като " Спутник ", " написа ЦИД. Всякаше се суматоха за проекти на Запада за " Велика Албания " (самият външен министър на Русия, Сергей Лавров, заприказва за " делба " на Македония сред Албания и България) и рискова активност на американския дипломат Джес Бейли.

Споменат е и отчетът на журналистическата мрежа OCCRP, съгласно който Русия е водила от София и Белград акция за дестабилизация на Македония, а съветското посолство в Скопие директно е финансирало македонски издания, пишещи против албанското малцинство. Говори се и за публицисти от ТАСС, упоменати в изтекли документи, опитвали да вербуват македонски публични представители и че съветският дипломат в прав текст е декларирал на посланик в Скопие през април 2017 година, че Москва работи, с цел да трансформира Босна и Херцеговина, Македония, Черна гора и Сърбия да бъдат " неутрални ", а македонското държавно управление не се отблагодарявало за помощта.

Малък дял, само че постоянен растеж

За по-малко от десетилетие съветското икономическо наличие се е разраснало няколко пъти, въпреки началната точка да е много ниска. Приходите на съветски компании в Македония възлизат едвам на 1% от всички приходи в стопанската система, само че все па нарастването е от 63 милиона евро през 2006 година до 212 милиона през 2015 година, отбелязва организацията. Освен това има " забележителен капацитет за предстоящ напредък, имайки поради съветските проекти в енергийния бранш за идващото десетилетие ".

" През последните две години Русия ловко използваше политическата неустойчивост в Македония, пробвайки се да подкопае трансатлантическите връзки на страната. Публичната ѝ акция пък " мощно разчита на това да предизвиква историческите връзки на Русия със славянски нации в района ", а проруски медии и Неправителствени организации показват страната като " опция на Европейски Съюз, описван от тях като лицемерни. "

Скрити вложения

Отбелязва се, че двустранната търговия е повишена поради решението на Русия да забрани вноса на храни от Европейския съюз и други западни страни поради глобите, наложени ѝ след украинската рецесия. Търговският оборот сред двете страни обаче е едвам 100 милиона евро все още, а историческият му връх е бил 400 милиона. Между 2006 и 2011 година вносът на Русия в Македония е понижен от 2006 до 2011 година За десетилетие обаче износът в другата посока се е удвоил и през 2016 година е бил към 50 милиона или към 2.4% от македонския експорт, частично поради съветска фармацевтична компания, основана в Македония, и плодове и зеленчуци. " Поне от 2014 година " насам някогашният министър председател Никола Груевски повдига концепцията за свободна търговия, само че тя по този начин и не се реализира.

Преките вложения на Русия (27 милиона) също са несравними да вземем за пример с австрийските (500 милиона евро или към 12% от всички за 2015 година, подобен е делът на Холандия), само че тази сума се усилва откогато страната прави първите вложения там през 2009 година Има обаче и непреки вложения посредством офшорни компании в Кипър или Белиз, само че и в страни с преференциално данъчно законодателство като Холандия, където е записана най-голямата съветска компания в Македония, " Лукойл ".

" Според нашите разкрития обаче непреките вложения наподобява засенчват директните, " продължава ЦИД и с образци за вложения на " Лукойл " и " Итера " през страни като Кипър и Холандия, а други съветски компании и магнати употребяват Швейцария и Белиз, прави оценка съветския дял на " шест-седем пъти по-голям, достигащ 200 милиона $ или към 4% от всички ПЧИ. "

Малко съветски компании

В Македония към януари 2018 година има 78 съветски компании, като най-малко 25% от активите им са в ръцете на руки физически или юридически лица. Отново изпъква сравнението с австрийски компании, които управляват над 26% от приходите в целия бизнес бранш, 24% от всички активи в стопанската система и 15% от работната мощ.

Най-развито корпоративно наличие обаче има Гърция и съгласно ЦИД е имало индикации, че " Русия може да е опитвала да употребява гръцка компания, с цел да разшири обсега си в Македония. " Част от съветските стопански ползи пък се показват през компании, регистрирани в други страни, само че с съветски притежатели, като Solway Group от минната промишленост, която е основана в Швейцария. Пример е даден и с кипърска енергийна компания с уточнението, че в случай че и двете се вземат поради в оценката, съветският дял в македонската стопанска система нараства двойно.

Руснак е един от най-богатите хора в Македония

Като образец за въздействието на офшорни сметки, които могат да бъдат проследени до Македония, са дадени спортният и хазартният бизнес на съветския предприемач Сергей Самсоненко - " един от най-заможните хора в Македония ", построил " тесни връзки с бившето държавно управление на (Никола) Груевски и вътрешния му кръг, в това число могъщи предприемачи като Цветан Панделески и Орце Камчев, считан за най-богатия човек в Македония. Самсоненко поддържа и предизборната акция на Груевски през 2014 година "

Почти половината от приходите на съветския бизнес в Македония са в ръцете на една компания - " Лукойл ". Останалото отива при компании, разширяващи газопреносната мрежа на Македония и хазартния бизнес на Самсоненко.

Руският предприемач идва в Македония през 2006 година, малко откакто Груевски става министър председател през есента на 2006 година Бивш народен представител оттогава управлявалата ВМРО-ДПМНЕ, Александър Пандов, става управител във компанията му за залагания до 2011 година Три години по-късно Самсоненко се появява в избирателен музикален клип на Груевски, в който намерено го поддържа. Бизнесменът има футболен и хандбален тим и е част от публично-частно партньорство за създаване на скъпа спортна зала, за която получава 35-годишна концесия с " процедура, която наподобява не е нито конкуретнта, нито транспарантна, " написа ЦИД. " Освен в бизнеса на Самсоненко доста компании, свързвани с македонския политически хайлайф, непосредствен до Груевски, са регистрирани на същите адреси в офшорни юрисдикции, употребявани от самия Самсоненко. "

Македония, НАТО и Русия

Изследването напомня, че през 2017 година поверителна информация, изтекла в медиите, даде сигнал за работата на " съветски сътрудници... с задачата да блокират влизането на страната в НАТО. " " Такава тактика се използваше и в Българи и Сърбия и е в унисон със тактиките, набелязани в Наръчника на Кремъл (на Центъра за стратегически и интернационалните проучвания - бел. ред.) за възползване от уязвими стопански браншове и неприятно ръководени, държавно следени бизнеси, с цел да се открият дълготрайни, асиметрични връзки с доста страни. "

Енергийна накърнимост

Фактът, че Русия управлява единствения газов маршрут до Македония, както и зависимостта (до 80% в първичния енергиен микс) от изкопаеми горива, вършат Македония мощно подвластна, дружно с една от най-високите в Европа цени за доставка. От друга страна слабото ѝ ползване на газ я опазва от рецесии като тези сред 2006 и 2009 година, продължава отчетът.

Изтъква се желанието на Македония да работи по газопровода Tesla - умислен като продължение на " Турски поток " от Гърция и считан от Европейската комисия като план от общ интерес - като разшири вътрешната си мрежа. За последната задача Скопие работеше интензивно със " Стройтрансгаз " на глобения от Евросъюза и Съединените щати Генадий Тимченко, която се очакваше да строи и част от " Южен поток ". През август 2016 година " Стройтрансгаз " довърши построяването на газопровода " Клечевце-Неготино ", свързващ Македония и Сърбия, на стойност 75 милиона $, а компанията възнамерява да довърши и газова връзка с Гърция, с цел да може да обезпечи достъп на " Турски поток ", когато разклонението му до Гърция е приключено. Между 2006 и 2013 година обещанията за газово съдействие сред Македония и Русия дава опция за голям брой планове дружно с съветски компании, в това число на компания, притежавана от съветски сенатор и основана в Кипър.

Така се появява и една от най-големите топлоцентрали - ТЕ-ТО, на процедура обвързвана и с съветската банка ВТБ, само че натрупала задължения и към " Газпром " (120 милиона $ към 2013 г.). Затънала в задължения компания с съветско присъединяване държи и частната компания, която разпределя топлинна сила в Скопие и допреди няколко години е монополист.

Споменати са и опитите на свързвана с Русия компания, Balkan Petroleum Holding Limited, да придобие най-големия търговец на горива в Македония, " Макпетрол ". Сделката е спряна от регулаторите в Скопие, само че " в случай че съветска компания беше придобила " Макпетрол ", Русия щеше да има на процедура монопол върху петролния и газов бранш на страната. "

Въпреки договореностите от октомври 2016 година сред газопреносните оператори на Гърция и Македония да свържат мрежите си със 160-километров интерконектор, който може да зарежда Македония от Трансадриатическия газопровод, редица държавни управления избират да следват " стопански нереалистични, ръководени от Газпром планове " като " Южен поток ", " Турски поток " и " Тесла ", продължава отчетът. Според него работенето по газови планове извънредно с близка до Кремъл компания е " всекидневно държание за балкански държавни управления, които наподобява работят против националния си интерес. " Подобен е методът и в Сърбия, а и в България, където интерконекторните връзки със съседите се бавят с години, написа ЦИД.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Балкани (4652)

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР