Руските банки са се оказали в критична ситуация след оттеглянето

...
Руските банки са се оказали в критична ситуация след оттеглянето
Коментари Харесай

Руските банки минават на саморъчен софтуер и торенти след оттеглянето на Microsoft, Oracle и др.

Руските банки са се оказали в сериозна обстановка след отдръпването на най-големите западни снабдители на програмен продукт като Cisco, Oracle, Microsoft, Fortinet, Checkpoint и други поради войната в Украйна. 

" Коммерсант " оповестява, че чиновниците по IT-сигурността в банките интензивно търсят способи да заменят продуктите на фирмите, които глобиха Русия. 

Няколко от най-големите финансови институции са се трансферирали на съветски сървъри и системи за предпазване на данни, антивирусни, антиспам стратегии и др. 

Само част от употребяваните решения обаче могат да се заменят пълноценно, показват източниците на бизнес медията. 

Руските аналози може да се окажат или по-слабо ефикасни, или по-скъпи от нормалните западни варианти, споделя един от цитираните специалисти Евгений Царев от RTM Group. 

Руската система за наблюдаване на сигурността на осведомителните ресурси MaxPatrol е " много по-скъпа " от Nessus, а в случай че по-големите компании имат опция да си разрешат такава инвестиция, предприятията от междинен размер към този момент не са в такава позиция. 

По-евтиният аналог XSpider, от своя страна, не дава отговор на всички изисквани функционалности. 

" Питах доставчиците с какво можем да сменяем Oracle, само че всички в един глас поучават: " Изчакайте, до момента в който обстановката се успокои ", споделя източник на " Коммерсант " от банка, която е измежду 20-е най-големи съветски финансови институции. 

Други чиновници по сигурността признават пред медията, че са почнали да употребяват торенти, с цел да си набират заместващ програмен продукт от напусналите Русия IT-компании. 

Алтернативата е писането на личен код, който обаче занапред би трябвало да се сертифицира от регулаторите в страната. До момента няма позволение банките да употребяват несертифициран програмен продукт поради изключителните условия. 

Според източниците на " Коммерсант " прекъсването на достъпа до компютърен хардуер съставлява още по-сериозен проблем. По неофициална информация " всички остатъчни наличия от най-големите производители са изкупени, без значение от цената ". 

През зимата " Сбербанк " е провеждала механически " проби ", при които е проиграван сюжет със прекъсване на поддръжката от западни снабдители на програмен продукт и електроника. Тогава банката е възнамерявала да направи " огромна поръчка на сървъри и системи за предпазване на данни ", само че не е ясно дали това се е случило. 

Един от различните разновидности е да се придобива техника от банки, които към този момент са банкрутирали, посредством Агенцията за застраховка на влоговете, написа медията. Предложенията през регистъра на службата обаче не са доста. 

Вместо това се е появил успореден пазар на хардуер през онлайн-оказионът на Avito. 

Централната банка на Русия е оповестила, че " взема всички нужни ограничения за поддръжка на финансовите институции ", без да влиза в детайлности за решенията. 

Руските банки се надяват, че напускането на най-големите софтуерни компании ще е " краткотрайно ". 

" Оптималната тактика за банките в този момент е да чакат, до момента в който се готвят със лист от други възможности при положение на отрицателно развиване на събитията ", споделя консултантът Алексей Лукацкий пред " Коммерсант ". 
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР