Руските атаки срещу украинска цивилна инфраструктура, включително и енергийни централи,

...
Руските атаки срещу украинска цивилна инфраструктура, включително и енергийни централи,
Коментари Харесай

Кога атаките срещу цивилна инфраструктура се считат за военни престъпления?

Руските офанзиви против украинска цивилна инфраструктура, в това число и енергийни централи, бяха избрани от службата на Върховния комисар на Организация на обединените нации по правата на индивида и от " Амнести интернешънъл " като вероятни военни закононарушения.

В петък Русия изстреля десетки ракети против обекти из цяла Украйна, като прекъсна електричеството във втория максимален град, порази сериозна инфраструктура на юг и провокира детонации в столицата Киев, споделиха украински публични лица.

Същевременно при украински обстрел против следената от Русия Луганска област са починали осем души, а 23 са били ранени, съобщи назначената от Москва локална администрация.

Агенция Ройтерс отбелязва, че не е съумяла да удостовери известията от бойното поле.

Какво гласи интернационалното право?

Според Женевските конвенции и някои спомагателни протоколи, завършени от интернационалните съдилища, страните, въвлечени във боен спор, би трябвало да вършат разлика сред " цивилен обекти и военни цели ", като офанзивите против цивилен обекти са неразрешени.

Въпросната възбрана е кодифицирана и от Римския статут на Международния углавен съд, който по-рано тази година стартира следствие за вероятни военни закононарушения в Украйна.

Това наподобява ясно дефинирано, само че някои инфраструктурни обекти, които са притежавани и следени от цивилни, също могат да бъдат военни цели. Военните цели са дефинирани като " тези обекти, които по своята същина, разположение, цел или приложимост биха могли да окажат ефикасен принос за военно деяние " и чието разрушение или завземане " дава несъмнено военно преимущество ".

Военна или гражданска е енергийната инфраструктура?

Енергийната инфраструктура от дълго време се смята за обоснована военна цел, доколкото тя оказва помощ за активността на вражеската войска, написа специалистът по военно право Майкъл Шмит в блога " Военни публикации ", който е поддържан от института " Либер " към Военната академия на Съединени американски щати в Уест Пойнт.

Тъй като съветските удари против енергийна инфраструктура се ускориха, към този момент наподобява все по-малко евентуално, че съветската войска би могла да уточни " избрана " военна изгода от всяка една офанзива.

" Казано по-просто, съветските сили съвсем сигурно поразяват доста цели, които не могат да бъдат квалифицирани като военни цели ", изяснява Шмит.

Русия споделя, че нападна военни обекти, в това число и енергийна инфраструктура.

Как се съпоставят военните и цивилните потребности?

Дори и някои цели да могат да се одобряват за военни цели, нещата не завършват с това, споделя Катарин Фортин, която е учител по интернационално право в Утрехтския университет.

Военните би трябвало да преценяват дали вредите и загубите, понесени от жители при сходни набези, са несъразмерни предвид на с съответното и директно военно преимущество, сподели тя.

" В този случай наподобява могат да се чакат доста съпътстващи смъртни случаи и пострадвания измежду жители, поради обстоятелството, че спиранията на електрозахранването лишават хирурзите от опцията да работят, лишават достъпа до здравни грижи и основават условия, при които уязвими лица умират от мраз или апетит ", изясни Фортин.

Каква е оценката на военните прокурори за актуалните офанзиви?

Найджъл Повоас – прокурор, оглавяващ екип от интернационалните специалисти, които оказват помощ на украинското следствие на военните закононарушения, сподели, че през последните два месеца съветските офанзиви " са били съсредоточени върху унищожаването на инфраструктура с сериозно значение за оцеляването на цивилни ". Става въпрос за обекти, свързани с " отоплението, водоснабдяването, силата и опазването на здравето ".

Както Шмит, по този начин и Повоас смятат, че мащабът и интензивността на нападенията могат в допълнение да се преглеждат като " дейности или закани с принуждение, чиято съществена цел е да се популяризира гнет измежду цивилното население ".

Това е неразрешено от интернационалното филантропично право и е доказано като военно закононарушение от решенията на Международния углавен арбитражен съд на Организация на обединените нации за някогашна Югославия по отношение на обсадата на Сараево.

Източник Българска телеграфна агенция

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР