Рускинята Камила Валиева – 15-годишната олимпийска сензация, която впечатли света

...
Рускинята Камила Валиева – 15-годишната олимпийска сензация, която впечатли света
Коментари Харесай

Олимпийската сензация Камила Валиева е с положителен допинг тест

Рускинята Камила Валиева – 15-годишната олимпийска сензация, която впечатли света с четворен скок във фигурното пързаляне на Пекин 2022, е употребила неразрешена субстанция в края на предходната година и е дала позитивен допинг тест, само че е допустимо и да продължи присъединяване си в спортния конгрес. Това стана ясно след инспекция на Международната организация за тестване (ITA).

Става дума за лекарството триметазидин, употребявано при ангина и продавано под разнообразни марки. Пробата на спортистката е взета на 25 декември предходната година, по време на съветското състезание по фигурно пързаляне в Санкт Петербург. От него Валиева има извоювано злато в женското съревнование.

Акредитирана от Световната допингова организация лаборатория в Стокхолм е оповестила, че тестът е дала така наречен неподходяща аналитична находка (AAF) за триметазидин, систематизиран като „ S4. Хормонални и метаболитни модулатори “ в неразрешения лист на Световния антидопингов кодекс. Това се е случило на 8 февруари, ден откакто Валиева, състезаваща се под флага на Руския олимпийски комитет, направи историческия си четворен скок. Така стана първата жена с такова достижение на Олимпийски игри.

„ След това спортистът беше краткотрайно отхвърлен от РУСАДА (Руската антидопингова организация – б. р.) с неотложен резултат “, написа в.

Ще продължи ли присъединяване на Валиева?

Според антидопинговите правила на Международния олимпийски комитет решението на РУСАДА автоматизирано значи, че Валиева не може да взе участие в надпревари, до момента в който е отстранена, а това включва и зимното издание на Олимпиадата в Пекин. Спортистката е била осведомена за решението и го е оспорила пред Дисциплинарната антидопингова комисия на РУСАДА на 9 февруари, в същия ден се е провело и чуване, след което органът е решил да анулира краткотрайното премахване, с което и Валиева е допустимо да продължи присъединяване.

Международният олимпийски комитет обаче ще апелира решението неотложно пред Спортния трибунал, преди фигуристката да излезе на леда на 15 февруари, когато е надпреварата при дамите по фигурно пързаляне.

По силата на Световния антидопингов кодекс Валиева е така наречен „ предпазено лице “, защото е на възраст под 16, по тази причина и обществено шерване на името ѝ не е наложително. От ITA показват, че оповестяват името поради нараснал публичен интерес и популяризирана неофициална информация в медиите по случая. А в съветските медии избухна развълнуван спор кой в действителност е същинският провинен за абсурда като непосредствено се слага и въпроса кой е дал на 15-годишно дете неразрешено вещество.

За допинг в съветския тим по фигурно пързаляне се заприказва по-рано през седмицата, откакто церемонията по награждаване на спортистите бе отсрочена, а Валиева се спрягаше за евентуално нарушаване.

В момента съветските спортисти на Пекин 2022 се състезават под байрак на Руския олимпийски комитет вместо този на личната си страна поради разкрита огромна допинг стратегия от интервала 2011-2015 година.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР