Руски военни заводи са могли да купуват оборудване за производството

...
Руски военни заводи са могли да купуват оборудване за производството
Коментари Харесай

Хакерите от Anonymous: Германски концерн е доставял оборудване за „Калашников“ въпреки санкциите -

Руски военни фабрики са могли да купуват съоръжение за производството на оръжие от немската компания Gühring макар наложените на Русия наказания. Това заяви немският ефирен канал ZDF като се базира на откраднати от интернационалната хакерска група Anonymous документи на концерна „ Калашников “. Кореспонденция с предложения за руснаците е водила и оръжейна компания от Белгия.

Щурмовата карабина „ Калашников “, както назовават на Запад АК, е един от най-разпространените модели оръжие в света на оръжията. Според личните им публични известия групата „ Калашников “ създава 95 на 100 от цялото произвеждане на стрелково оръжие в Русия и е основен снабдител за Въоръжените сили на Руската федерация. „ По тази причина се намира в санкционния лист на Европейския съюз от времето на окупацията на Крим през 2014 година. Заради войната в Украйна всякакво съдействие с тази съветска компания е неразрешено. “ – припомня ZDF.

В началото на април т. година хакерите от Anonymous са достигнали до преписка на съветската оръжейна група от интервала на лятото на 2021 до края на март 2022 година, когато войната на Русия против Украйна към този момент е в ход. Според оценката, на която са подложили документите в ZDF „ Калашников “ е употребявал мрежа от партньорски компании и други прикрития с цел да получи нужните материали и съоръжение макар наложените от Запада наказания. „ Следите водят до Белгия и до една немска компания. “ – сочи следствието на немската телевизия.

Мейлове, които са изтекли, са от ЛМЗ – Липецкия машинен цех, намиращ се на към 350 километра южно от Москва. Заводът създава в частност верижни машини за изстрелване на противовъздушни ракети.

За разлика от „ Калашников “ ЛМЗ не са упоменати особено в санкционните описи на Европейски Съюз. „ „ Калашников “ се е опитал да употребява този факт с цел да купи цех за производството на муниции в чужбина “ – твърди ZDF. През ноември 2021 с посредничеството на ЛМЗ „ Калашников “ е изпратил до фабрики за муниции във Франция, Италия, Белгия и Турция искане за калкулация какъв брой би коствал изцяло автоматизиран цех за производството на муниции. Отговор е върнала белгийската оръжейна компания New Lachaussee от Ерстал. В диалог със ZDF белгийците са удостоверили, че е получила офертно питане от ЛМЗ, само че поради глобите го е отклонила.



Както излиза наяве от разкритите документи, съветската и белгийската страна са имали преписка. Белгийците са дали на „ Калашников “ няколко документа – план-сметки, механически чертежи, ценоразпис, само че настояват, че не са предоставяли „ официална, ангажираща оферта “.

Според цитирания от ZDF Виктор Винклер, правист и специалист по въпросите на глобите, даже изпращането на план-сметка може да има юридическо значение. „ Погрешно е изказванието, че неналичието на доставки не съставлява нарушаване на глобите. Точно противоположното. Ако е формирана план-сметка, това ми се коства доста подозрително от позиция на наказателното право. “ – акцентира Винклер.

На 3 декември 2021 година Калашников изпраща на ЛМЗ и останалите си сътрудници потребностите на концерна от закупуване на индустриално съоръжение. В листата се оказват металообработващи машини на немския производител Gühring. Групата Калашников към този момент е била употребила съоръжение на Gühring през 2020 и 2021 година, а през 2020 е възнамерявала да купи от германците съоръжение за ок. 1 милион евро.

В отговор на питане от ZDF от Gühring са уверили репортерите от малкия екран, че съблюдават прецизно „ всички стопански наказания, наложени на съветски компании от Европейски Съюз и Съединени американски щати “. Въпреки това, както излиза наяве от изтеклите документи, най-малко от ноември 2021 година „ Калашников “ е получавал съоръжение от интернационалните производители благодарене на ЛМЗ и други партньорски компании, които не са упоменати в санкционните описи. Сред тях е и съветската РКФ – Технолъджи, която от години е сертифициран търговски патньор на Gühring.

„ Оборудването на Gühring, изнасяно за Русия е можело да доближи до „ Калашников “ благодарение на медиатори. “ – акцентира телевизионният канал. Освен това в сходство със глобите на Европейски Съюз огромна част от оборудването и апаратурата се класифицират като т. н. артикули с допустима двойна приложимост, което значи, че биха могли да бъдат употребявани както за цивилен цели, по този начин и за военни.

Виктор Винклер акцентира още: „ Благодарение на толкоз безвредни артикули като струговете, производителят на оръжие би могъл да заобиколи ембаргото. “ От негова позиция „ границата, след която би трябвало да стартира досъдебно следствие “ към този момент е прекрачена.

„ Като компания ти имаш задължението да знаеш напълно тъкмо кой е твоят бизнеспартньор. Германските производители би трябвало да знаят къде в Русия ще стигне тяхната стока. В този случай това не е взето поради. “ – добавя специалистът. Едва на 24 май, няколко седмици след първото питане от ZDF, концернът Gühring уведомил посредством своя интернет уебсайт, че.

„ В Украйна автоматите „ Калашников “ в ръцете на съветската войска избиват хора всеки ден. За производството на тези автомати „ Калашников “ се е обърна за помощ към Германия и, евентуално я е получил във тип на съоръжение. “ – заключава ZDF.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР