Руски учени успяха да възстановят лицата на Сибирския Тутанкамон и

...
Руски учени успяха да възстановят лицата на Сибирския Тутанкамон и
Коментари Харесай

Как е изглеждал сибирският Тутанкамон

Руски учени съумяха да възстановят лицата на " Сибирския Тутанкамон " и на пожертваната негова наложница въз основа на намерените им черепи, непокътнати в продължение на две и половина хилядолетия, оповестяват местните медии, представени и от английския в. " Дейли мейл ".

Останките на ситския цар, заровен преди 2600 години по древноегипетски фасон, и неговата придружителка бяха открити в 80-метрова могила през 1997 година. Половината от черепа на краля липсвала, а този на дамата бил мощно повреден. Могилата представлява масов гроб, в който като жертвоприношение били принесени дружно с кралската персона 33-ма възрастни и пет деца. Те трябвало да съпроводят владетеля в задгробния му живот.

Сега благодарение на актуалната просвета лицата на Сибирския Тутанкамон и на неговата наложница бяха възобновени в най-големи елементи. Първо са построени техни триизмерни модели благодарение на лазерно сканиране и на фотограметрия. Проектът се проточил с месеци, защото липсвала част от черепа на владетеля. По думите на антрополозите Елизавета Веселовская и Равил Галеев, осъществили реконструкцията на лицата, мозъчната част от черепа на владетеля е възобновена огледално по непокътнатото парче от него. Съхранената долна челюст на високопоставения покойник била доста значима, тъй като по нея била възобновена разрушената горна част.

Възстановката показва двойката в кралски одежди, с кожи и златни декорации. Тези атрибути също били открити в погребалната камера. Първоначално дамата беше оповестена за кралица, само че някои историци подозират, че тя е била желаната наложница на сибирския държател. Двойката е била открита в дървена погребална камера навътре в 80-метровата могила. В непосредственост са намерени 9 300 златни декорации с общо тегло 20 кг. 

Могилата " Аржа-2 " беше разкопана през 1997 година в Тува в южната част на Сибир. Дрехите на владетеля били натъпкани с хиляди дребни златни фигурки на пантери. Държанката била заровена с изумрудени мъниста, със златна гривна и дребен златен котел. В непосредственост до могилата били заровени 14 жребци със златни, бронзови и стоманени амуниции.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР