Руски самолети разтревожиха две държави в Източна Азия за последните

...
Руски самолети разтревожиха две държави в Източна Азия за последните
Коментари Харесай

Япония вдигна изтребител заради руски А-50, Северна Корея задържа руски риболовен кораб

Руски самолети разтревожиха две страни в Източна Азия за последните часове, а трета - Северна Корея - е задържала рибарски транспортен съд съгласно съветско издание.

Японските сили за самозащита потвърдиха, че са вдигнали изтребители поради съветски и китайски самолети във въздушното пространство на страната. Това стана малко откакто министерството на защитата в Сеул заяви, че южнокорейски бойни самолети са разкрили предупредителна пукотевица по съветски боен аероплан - същия, минал над остров, оспорван и от Сеул, и от Токио. Сигналът е насочен към аероплан А-50 за радиолокационно засичане на далечни дистанции, само че съгласно съветското отбранително ведомство е имало и два бомбардировача Ту-95МС.

Според данните на Токио прелетелите над Корейския пролив (разделящ Корейския полуостров от Япония) самолети са два китайски бомбардировача H-6 и два съветски Ту-95, дружно с А-50. В резултат Япония упрекна Русия в нарушение на държавната граница поради прекосяването над острова, прочут като Такешима (за Токио) или Докдо (за Сеул).

" В неутрални води "

Само за дванайсетте месеца до 31 март тази година Япония е записала 999 случая на прехващане на китайски и съветски самолети покрай територията си.

Русия упорства, че случаят е станал над неутрални води, а Ту-95 са минали на над 25 км от противоречивия остров (Япония разгласява документ с карти, съгласно който това е вярно). Никъде в позицията обаче не се загатва А-50, написа съветското издание РБК.

Москва също по този начин упрекна Южна Корея, че е с дейностите си е заплашила съветски самолети, защото става дума за " планов " полет в сходство с интернационалните правила. Тя в същото време твърди, че не е откриван огън против А-50, изстреляни са единствено така наречен лъжливи топлинни цели.

Задържани от седмица

Междувременно граничните управляващи на Северна Корея оповестиха, че съветски рибарски транспортен съд е арестуван на 100 км от брега, а екипажът е упрекнат, че е нарушил военно охранявана зона.

Според съсобственика на компанията Сергей Седлер, чийто транспортен съд " Сахалин 8 " екипажът прекарва дни в каютите, без да има право на достъп до палубата. Представител на съветското посолство, дошъл в пристанището Вонсан, е индивидът, съобщил за случилото се.

Седлер изяснява за РБК, че задържането - в нощта на 16 против 17 юли - евентуално е станало поради нелегално секване на границата. От общо 17 души екипаж 15 са съветски жители, двама са южнокорейци.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР