Руски хакери стоят зад кибератаката, която в края на 2022

...
Руски хакери стоят зад кибератаката, която в края на 2022
Коментари Харесай

Руски хакери стоят зад кибератаката срещу украинската енергийна мрежа през 2022 година

Руски хакери стоят зад хакерската атака, която в края на 2022 година аргументи срив в част от украинската енергийна мрежа, съобщи Ройтерс, като се базира на огласен през днешния ден отчет на компанията за киберсигурност " Мандиант ", която е част от " Google ".

Кибератаките против системи за ръководство на софтуерни процеси (Industrial Control Systems, ICS  - бел. ред.) рядко са сполучливи, като Русия е една от дребното страни, способни да правят такива, отбелязва Ройтерс.

" Тази офанзива демонстрира най-новото във опциите на Русия в региона на кибернетичните физически офанзиви, които се следят все по-често след нашествието на Русия в Украйна ", се споделя в отчета, без да прецизира против кое оборудване тъкмо е била осъществена офанзивата.

Миналия октомври огромна вълна от съветски ракетни удари против украинската енергийна мрежа докара до прекъсване на тока в доста елементи на страната, което накара Киев да спре износа си на електричество и краткотрайно да остави четири области без електроснабдяване.

Хакерската група, известна измежду експертите, изследващи киберсигурността, с името " Сендуорм " (Sandworm - " песъчлив червей " ), е съумяла да аргументи прекъсване на електроснабдяването в неназована област на Украйна посредством задействане на прекъсвачи в електрическа подстанция по същото време, в което ракета е поразявала оборудването, написа в отчета. След това групата е употребила злотворен програмен продукт за заличаване на данни, с цел да прикрие следите си, се споделя още в отчета. " Сендуорм " към този момент е разпознат като звено за кибервойна в съветската организация за военно разузнаване.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР