Руската ваксина Спутник V е показала 91,6% ефективност в предотвратяване

...
Руската ваксина Спутник V е показала 91,6% ефективност в предотвратяване
Коментари Харесай

The Lancet: Ефективност от 91,6% на руската ваксина Спутник V

Руската ваксина " Спутник V " е посочила 91,6% успеваемост в попречване на заразяването на хора с COVID-19, съгласно рецензирани резултати от последното клинично изпитване, оповестено във вторник в интернационалното здравно списание The Lancet, оповестява Ройтерс.

Учени показаха, че резултатите от изпитването във фаза 3 значат, че светът има още едно дейно оръжие за битка със смъртоносната пандемия и оправдават до известна степен решението на Москва да пусне имунизацията в деяние още преди да бъдат оповестени окончателните данни.

Резултатите, съпоставени от Института " Гамалея " в Москва, който създаде и тества имунизацията, бяха в сходство с данните за резултатност, обявени на по-ранните стадии от изследването, което се организира в Москва от септември 2020 година насам.

" Разработването на имунизацията " Спутник V " беше подложено на критика за неприличната експедитивност и неналичието на бистрота “, обявиха професор Ян Джоунс от Университета в Рединг и професор Поли Рой от Лондонското учебно заведение по хигиена и тропическа медицина в коментар, споделен в известното здравно списание The Lancet.

" Но докладваният резултат е явен и се показва научният принцип на имунизацията ", споделиха двамата учени, които не са взели присъединяване в самото проучването. " Това значи, че още една ваксина към този момент може да се включи в битката за понижаване на разпространяването на COVID-19 ", заключват учените.

Резултатите от изследването се основават на данни от 19 866 доброволци, от които една четвърт са получили плацебо, споделиха откривателите, водени от Денис Логунов от Института " Гамалея ".

От началото на проучването в Москва има 16 регистрирани случая на знаменателен Covid-19 измежду хората, получили имунизацията, и при 62-ма измежду групата на плацебо, споделиха учените.

Това сподели, че двудозовият режим на имунизацията - две дози на слагане, основани на два разнообразни аденовирусни вектора, прилагани с период от 21 дни - е 91,6% ефикасен против знаменателен Covid-19.

В изследването е имало и 2144 доброволци над 60 години и е посочило, че имунизацията е била ефикасна на 91,8% при тестването върху тази по-възрастна група, без да се оповестява за съществени странични резултати, които биха могли да бъдат свързани със " Спутник V ", се споделя още в резюмето на The Lancet.

Установено е също по този начин, че имунизацията е 100% ефикасна против сдържан или тежък случай на COVID-19, защото не са регистрирани такива случаи измежду групата от 78 участници, които са били инфектирани и са били симптоматични за ковид на 21-вия ден след използването на първата доза от имунизацията.

Настъпили са четири смъртни случая измежду участници в изследването, само че никой от тях не се смята за обвързван с имунизация, сподели още здравното издание The Lancet.

Публикуваните през днешния ден данни идва в миг, когато Европейски Съюз се мъчи да обезпечи задоволително дози от Коронавирус имунизациите за своите 450 милиона жители заради съкращения на производството на AstraZeneca и Pfizer, до момента в който имунизационният развой в Съединени американски щати пък е усложнен от нуждата имунизациите да се съхраняват в свръхстудени фризери и от неравномерно обмисляне на разпространяването на имунизациите в обособените американски щати.

Русия към този момент е споделила данни от изпитването си във " Фаза 3 " с регулаторни органи в няколко страни и е почнала процеса на представянето на тези данни пред Европейската организация по медикаментите (EMA) за утвърждение в Европейския съюз, уточни Кирил Дмитриев - началник на Руския държавен капиталов фонд (RDIF), който дава отговор за представянето на съветската ваксина зад граница.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР