Руската централна банка повиши основния си лихвен процент до 15%,

...
Руската централна банка повиши основния си лихвен процент до 15%,
Коментари Харесай

Русия пак повишава лихвите - до 15%, а рублата пада

Руската централна банка увеличи главния си лихвен % до 15%, с цел да се опита да ограничи инфлацията и да поддържа слабата рубла, написа БиБиСи

По-високото от предстоящото нарастване на лихвените проценти с два процентни пункта покачва разноските по заемите за четвърти следващ път.

В международен мащаб темпът на повишаване на цените е висок, частично заради нашествието на Русия в Украйна. Инфлацията в Русия доближи 6% през септември.

Освен това има увеличени държавни разноски в Русия, защото тя налива запаси във военната си машина.

Банката на Русия, централната банка на страната, увеличи лихвените проценти със 7,5 процентни пункта от юли насам, защото се стреми да върне инфлацията до задачата си от 4%.

Това включва непланирано незабавно нарастване през август, когато рублата падна над 100 за $ и Кремъл прикани за по-строга парична политика.

" Текущият инфлационен напън доста се усили до равнище над очакванията на Банката на Русия ", се споделя в петък.

Търсенето на артикули и услуги изпреварваше предлагането и се споделяше, че има висок растеж на кредитирането.

Прекъсването на веригата за доставки по време на пандемията от ковид оказа помощ за повишаване на цените, по-късно нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 година наруши световните доставки на храни и увеличи разноските за сила.

Инфлацията на цените на храните и силата са съществени фактори за повишение на цените като цяло по света.

Натискът върху съветската икономика също нараства поради по-бързото повишаване на вноса от износа и повишаването на военните разноски за войната в Украйна.

Русия беше обект на западни наказания в отговор на нападението й срещу Украйна.

Рублата се срина след първото експлоадиране на войната, но беше подкрепена от финансовия надзор и износа на петрол и газ.

Валутата обаче е изгубила към една четвърт от общата си стойност спрямо щатския $ от началото на спора.

Това не е първият път, когато Банката на Русия покачва внезапно лихвите. Когато Русия за първи път атакува Украйна, банката увеличи лихвите от 9,5% на 20%, само че стартира да ги понижава малко по-късно.

Но покачванията на лихвените проценти могат да стигнат единствено до такава степен, с цел да стабилизират стопанската система, а анализатори споделиха, че Русия може да се затрудни да притегли вложения заради западните наказания.

Основен фактор за отслабването на рублата е търговията на Русия, която е наранена от глобите, споделиха икономисти.

След експлоадирането на войната доста страни от ЕС, които разчитаха на съветски нефт и газ, дадоха обещание да се откажат от вноса от страната и доста от този момент откриха различни снабдители.

Лидерите на Европейски Съюз вкараха проект за таван на цените, с цел да лимитират сумата, която Русия печели от износа на нефт, а страната също беше изключена от Swift, интернационална платежна система, употребена от хиляди финансови институции.

Европейската комисия съобщи, че съветските наказания работят.

Износът на въглища е намалял, а производството на нефт в страната е намаляло с повече от една четвърт.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР