Руската централна банка повиши изненадващо основната лихва с 0,25 процентни

...
Руската централна банка повиши изненадващо основната лихва с 0,25 процентни
Коментари Харесай

Руската централна банка повиши основната лихва за първи път от 2014 г.

Руската централна банка увеличи изненадващо главната рента с 0,25 процентни пункта до 7,5%. Повишаването се става за първи път от 2014 година насам.

Причината е доста увеличение на " проинфлационните опасности " предвид на доста несигурните външни условия, излиза наяве от известието на банката, представено от ТАСС.

Според прогнозата на РЦБ годишната инфлация в страната за 2019 година ще е сред 5% и 5,5%, а през 2020 година ще стигне целевото равнище от 4%. 

Банката резервира без смяна прогнозата за растежа на Брутният вътрешен продукт през тази година, като се чака той да е сред 1,5% и 2%. Очакванията за 2019 година са за стопански напредък сред 1,2% и 1,7%.

РЦБ е взела решение и да удължи до края на годината паузата при покупката на задгранична валута, като се имат поради съмненията на рублата и риска от по-висока инфлация. Банката показва, че през 2019 година може да възобнови покупките на задгранична валута за попълване на държавните запаси.

Неочакваното нарастване на лихвените ставки докара до внезапно повишаване на рублата по отношение на $ и еврото. В рамките на деня доларът се намали с към 1%, а еврото - с 0,9%. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР