Руската централна банка повишава лихвените проценти до 12 процента, за да спре спада на рублата

...
Руската централна банка повиши основния си лихвен процент с 350
Коментари Харесай

Руската централна банка повиши основния си лихвен процент с 350 базисни пункта до 12 процента, спешна стъпка, за да се опита да спре скорошното падане на рублата след публичен призив от Кремъл за по-строга парична политика.

Извънредната среща за лихвените проценти дойде във вторник, след като рублата падна над прага от 100 спрямо щатския долар в понеделник, повлечена от ефектите на западните санкции върху търговския баланс на Русия и поради скока на военните разходи.

Рублата намали печалбите си след решението да остане с 0,3 процента по-слаба при 98,00 до 08:37 GMT, но все още значително над дъната близо до 102 в понеделник, които не бяха достигани от първите седмици след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна.

Икономическият съветник на руския президент Владимир Путин Максим Орешкин в понеделник упрекна централната банка, като обвини това, което той нарече нейната мека парична политика, за отслабването на рублата.


Часове след думите на Орешкин, банката обяви извънредното заседание, хвърляйки спасителен пояс за валутата.

„Инфлационният натиск се натрупва“, се казва в изявление на банката във вторник. „Решението е насочено към ограничаване на рисковете за ценовата стабилност.

„Влиянието на обезценяването на рублата върху цените набира скорост и очакванията за инфлация растат.“

Гуверньорът на централната банка Елвира Набиулина спечели аплодисменти за справянето си с икономиката, откакто Русия започна това, което нарича „специална военна операция“ в Украйна, но падащата рубла и високата инфлация я поставиха на заден план, особено сред професионалистите -военни националисти.

Публичните критики на Кремъл към нейната парична политика добавят допълнителен натиск, тъй като Русия се насочва към президентски избори през март 2024 г., като потребителите се борят с нарастващите цени на основните стоки.

„Въпреки че такова обезценяване рискува да повиши инфлацията, то също така е сигналът, който изпраща към руската общественост относно разходите за нахлуването в Украйна“, каза Стюарт Коул, главен макроикономист в Equiti Capital в Лондон.

„Като такова, зад днешното решение вероятно ще има елемент на политика, както и на икономика.“

За последен път банката направи спешно повишаване на лихвения процент в края на февруари 2022 г. с повишаване на лихвения процент до 20 процента в резултат на незабавния резултат от изпращането на руски войски в Украйна.

След това банката стабилно намали цената на заема до 7,5 процента, тъй като силният инфлационен натиск отслабна през втората половина на 2022 г.

От последното си намаление през септември 2022 г. банката поддържаше лихвените проценти, но постоянно повишаваше ястребовата си реторика, като в крайна сметка се повиши със 100 базисни пункта до 8,5 процента на последното си планирано заседание през юли. Следващото решение за тарифата трябва да бъде взето на 15 септември.

Русия отбеляза двуцифрена инфлация през 2022 г. и след забавяне през пролетта на 2023 г. поради този висок базов ефект, годишната инфлация сега отново е над целта от 4 процента на централната банка и се ускорява.

В годишно изражение на сезонно коригирана база текущият ръст на цените през последните три месеца възлиза средно на 7,6 процента, казаха от банката.

Банката премахна сигнала си, че е готова да повиши още лихвите, каза главният анализатор на Sovcombank Михаил Василиев, тълкувайки това като знак, че лихвите са достигнали своя връх.

„Вярваме, че основният процент ще остане на сегашното ниво от 12 процента до края на годината“, каза Василиев.

Разширяващият се бюджетен дефицит на Русия и острият недостиг на работна ръка допринесоха за нарастващия инфлационен натиск тази година, но бързият спад на рублата от около 70 спрямо щатския долар в началото на годината до повече от 100 в понеделник накара централната банка да действайте.

Банката, която обвинява падането на рублата на свиващия се излишък по текущата сметка на Русия – спад от 85 процента на годишна база през януари-юли – вече се опита да ограничи спада на рублата.

Миналата седмица той спря покупките на валута на финансовото министерство, за да се опита да намали нестабилността, стъпка, която на практика накара Русия да се откаже от бюджетното си правило. Анализаторите се съгласиха, че тези мерки сами по себе си са твърде минимални по обхват, за да подкрепят значително валутата.

„Днешното увеличение на лихвите само временно ще забави кървенето“, каза Лиъм Пийч, старши икономист за нововъзникващите пазари в Capital Economics в Лондон.

„Русия ще се бори да привлече капиталови потоци поради санкциите“, каза той. „И има малко боеприпаси за валутна интервенция – централната банка има някои незамразени активи в ренминби и златни резерви, но летвата за използването им вероятно ще бъде висока.“

Източник: Reuters
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР