Руската разследваща журналистка от Новая газета Елена Милашина е физически

...
Руската разследваща журналистка от Новая газета Елена Милашина е физически
Коментари Харесай

Руска журналистка е брутално пребита в Чечня

Руската проверяваща журналистка от " Новая газета " Елена Милашина е физически измъчвана по време на посещаване в Чечня.

Милашина е пътувала дружно с юриста Дмитрий Немов, когато таксито им е блокирано от въоръжени мъже с три коли. Нападателите са ги пребили и са им лишили цялата техника. Немов е разказал, че мъжете са ги заплашвали с ликвидиране, като са насочвали револвер до главите им, като са им заповядали " Махайте се отсам, предизвестиха ви. Няма да пишете за нищо ".

Правозащитната организация " Център Мемориал " оповестява брутални детайлности за положението на двамата.

Милашина е със счупени пръсти, с контузии по цялото тяло. Главата ѝ е обръсната " до голо ", а нападателите са я напръскали със зелена багра.

44-годишната жена е призната в болница, като неведнъж е губила схващане. Според " Мемориал " Милашина не може да се върне без профилиран медицински превоз.

Юристът Александър Немов също се движи и приказва мъчно.

Нападението не е инцидентно и не е първият опит за заплашване против журналистката. Милашина е измежду " враговете " на Рамзан Кадиров поради следствията си за корупцията и нарушаванията на човешките права в Чечня. Сред нейните изявления са публикации за всеобщото гонене на хомосексуални хора в кавказката република, сватбата на локален полицейски шеф за малолетно момиче, разкрития за елитния комплекс в Грозни, в който живее фамилията и най-близкото обграждане на Кадиров.

Милашина работи в " Новая газета " още от времето на Анна Политковская, която става неин наставник. Политковская също стана жертва на поръчково нахлуване и беше ликвидирана през 2006 година

През 2022 година репортерката е принудена да напусне Русия поради откритите закани, които Рамзан Кадиров насочва против нея.

Поводът Милашина да се върне в Чечня е развой, обвързван с един от най-големите политически кавги в републиката.

Делото е против Зарема Мусаева - майка на правозащитника Абубакар Янгулбаев, който проверява случаи на тормоз и мъчения от страна на силовите структури. Пребиятият Александър Немов е нейният юрист.

Янгулбаев е наследник на някогашния висш арбитър от Чечня Сайди Янгулбаев. Малко преди началото на войната депутатът в съветската Дума и непосредствен помощник на Кадиров непосредствено заплашва да " отреже главата " на роднините на Янгулбаев поради следствията на неговия наследник.

През януари 2022 Зарема Мусаева е отвлечена от чеченски служители на реда от вкъщи си в Нижний Новгород, сякаш поради призовка за предоставяне на свидетелски показания. Вместо това тя е упрекната за " нахлуване " против чиновниците на полицията и в машинация.
·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР