Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че очаква Русия да засили

...
Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че очаква Русия да засили
Коментари Харесай

Зеленски: Западът се страхува, че Русия ще загуби войната

Украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че чака Русия да ускори настъплението си в североизточната част на страната и предизвести, че Киев разполага единствено с една четвърт от нужната му противовъздушна защита, с цел да удържи фронтовата линия.

" Намираме се в безсмислена обстановка, в която Западът се опасява, че Русия ще загуби войната ", сподели той пред организация " Франс прес " от Киев в първото си изявление за задгранична медия от началото на офанзивата.

Зеленски заяви, че съветските войски са напреднали сред 5 и 10 км. по североизточната граница, преди да бъдат спрени от украинските сили.

По думите му боевете в района може да са единствено " първата вълна " от по-широка атака.

" Няма да кажа, че това е огромен триумф за Русия, само че би трябвало да бъдем рационални - те навлизат все по-дълбоко в нашата територия ",

стартира предходната седмица и Москва съумя да да окупира няколко погранични села в Харковска област.

Според разбор на осведомителна организация " Франс прес " Москва е завзела 278 кв. км от украинската територия сред 9 и 15 май - числата се базират на данни от Института за проучване на войната (ISW). Това е най-голямата териториална облага на Русия в границите на една военна интервенция от средата на декември 2022 година насам.

" Днес разполагаме с към 25% от това, което ни е належащо за отбраната на Украйна. Говоря за противовъздушната защита ", акцентира той.

Президентът призна, че в редиците на украинските въоръжени сили, които постоянно са превъзхождани по брой и въоръжение, има проблеми с персоналния състав и " морала ".

Тъй като краят на войната не се вижда, украинската войска изпитва компликации с набирането на фрагменти, а бойците стават все по-изморени и демотивирани от неналичието на ротация.

Много украински бойци се борят към този момент повече от две години без опция да бъдат уволнени.

Съгласно новия закон за мобилизацията, който влиза в действие в събота, Киев понижи възрастта, на която мъжете могат да бъдат призовани - от 27 на 25 години.

Властите обаче се отхвърлиха от предлагането да дават на бойците, които са служили повече от 36 месеца, опцията да бъдат освободени от работа.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР