Руската петролна компания Лукойл отхвърли предложението да продаде италианската си

...
Руската петролна компания Лукойл отхвърли предложението да продаде италианската си
Коментари Харесай

Италия може да национализира рафинерията на "Лукойл" в Сицилия

Руската петролна компания " Лукойл " отхвърли предлагането да продаде италианската си рафинерия на американската частна капиталова група Crossbridge Energy Partners. Решението рискува банкрут на предприятието в Сицилия, което би довело до загуба на хиляди работни места. Това е и повода италианското държавно управление да се намеси в договорката, като ще ревизира всичко обвързвано с възможната продажба.

Търговецът на първични материали Vitol е предложил финансиране на Crossbridge, с цел да помогне за придобиването на рафинерията Priolo. Предложената помощ идва, откакто съветската група изрази опасения по отношение на способността на евентуалния покупател да заплати цената на договорката.

Въпреки това, съгласно няколко души, близки до договарянията, " Лукойл " продължава да не желае да продаде на американския фонд за изкупуване. Vitol беше подготвена да отпусне заем на Crossbridge при %, по-добър от този, който американската група би могла да получи от обичаен заемодател, защото щеше да се възползва от доставката на недопечен нефт за италианската рафинерия.
Реклама
Преди експлоадирането на войната в Украйна рафинерията се доставяше със недопечен нефт от разнообразни страни, само че кредиторите стопираха да дават финансиране, откакто Европейски Съюз наложи наказания на Москва. Това принуди рафинерията да разчита извънредно на своята съветска компания майка за недопечен нефт. Пълното ембарго за импорт на съветски нефт влиза в действие на 5 декември, което би сложило рафинерията в още по-трудна за решение обстановка.

Продажба на неруски притежатели би разрешила на завода да търси различни източници на нефт. Рафинерията създава 22% от пътните горива в страната, като е виновна за над 1000 работни места.

Министърът на икономическото развиване Адолфо Урсо разгласи, че държавното управление работи, с цел да избегне прекъсването на завода, като национализацията е измежду вариантите, въпреки и да е последната такава.

Макар и да няма предпочитание за национализация, тази алтернатива наподобява все по-реалистична. Причината за това е нежеланието на италианските банки да финансират рафинерията, на която и трябват средства, с цел да може да закупи недопечен нефт. Генералният шеф на италианската хазна Алесандро Ривера даже изпрати " успокояващо писмо " до финансовите институции в страната, като се смяташе, че това ще склони банките да провиснал средства. Това не се случи. Италия желае заводът да продължи работа Рим има специфични разпореждания против сливания и придобивания, които са тн " златни пълномощия ". Те дават опция на държавно управление да наложи несъгласие на сливания или продажби на компании, които се смятат за стратегически значими. Правото на несъгласие се употребява най-вече за предотвратяване от това компании, които пазят непознати ползи, да имат основни за италианската промишленост единици.
Реклама
Правителството на министър-председателя Марио Драги употребява тези права, с цел да сложи условия по десетки покупко-продажби. Това е и една от огромните разлики с предшествениците му, които страняха от тази процедура.

Наскоро Урсо сподели, че администрацията на премиера Джорджия Мелони ще продължи да употребява сходни правила, с цел да резервира националния интерес на страната.

Интерес към оборудването на " Лукойл " не липсва, като за момента се загатва името на норвежката Equinor.
Свързани публикации Седмични вести за енергетика: Шистовият газ - " за " и " срещу " ; Бизнесът ще получи с 20% по-евтин ток; Ще има ли вятърни перки в Черно море 5 ноември 2022, 08:00 Държавата ще се опита да таксува " Лукойл Нефтохим Бургас " с спомагателен налог 3 ноември 2022, 08:19 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Тодор Шишков
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР