Руската пълномащабна инвазия в Украйна навлезе вече в третата си

...
Руската пълномащабна инвазия в Украйна навлезе вече в третата си
Коментари Харесай

Путин има на разположение едно друго оръжие, с което да удари в самото сърце на Европа

Руската пълномащабна инвазия в Украйна навлезе към този момент в третата си година на фона на продължаващо статукво по фронтовата линия.

Победата на силите на Кремъл в Авдеевка сподели, че в случай че Москва желае да победи в тази война, това няма да стане непосредствено на бойното поле.

Жестоките боеве в дребния град в центъра на Донецка област са удостоверение, че войната няма изгледи да излезе от окопната си фаза – най-малко не и в случай че нещо не се промени доста.

Затова и Русия стартира да употребява други „ оръжия “.

Въпреки че някои от рупорите на Кремъл интензивно приказват за нуклеарно оръжие, сходен ход не би бил в услуга на Русия – заканите с тях работят ненапълно, само че действителното потребление на атомна бомба може да настрои доста другояче неутрални или умерено другарски страни против режима в Москва.

За сметка на това Владимир Путин има разполагаем едно друго оръжие, с което да удари в самото сърце на Европа, като в същото време с това ръцете му останат чисти – мигрантите от Африка.

Миналата седмица английският в. „ The Telegraph “ разкри, че Русия употребява частни милиции в Африка, с цел да управлява и насочва мигрантски талази към Европейския съюз.

Влиянието на Кремъл върху редица страни в Северна и Централна Африка не е вест за никого.

Групата „ Вагнер “ на починалия Евгений Пригожин съумя да си обезпечи голям брой значими контракти

с държавните управления в Мали и Централноафриканската република. За съветски бойци се знае още в Либия, Буркина Фасо и Мозамбик.

The Telegraph твърди, че има достъп до разследващи документи, в които се разказват проектите на Русия да се сътвори „ мощна гранична полиция от 15 хиляди души “, в която да влизат някогашни милиции от Либия. Целта на тази „ гранична полиция “ ще е да управлява потока от мигранти.

Според представен от изданието източник от английското разузнаване, задачата на Кремъл в тази ситуация е да окаже напън върху Европа, изключително по време на предизборни акции.

„ Ако можете да контролирате маршрутите на мигрантите към Европа, тогава можете дейно да контролирате изборите, тъй като можете да ограничите или наводните избран регион с мигранти, с цел да повлияете на публичното мнение в решителен миг “, разяснява неназованият шпионин.

За доста специалисти по сигурност това не е вест, защото още от времената на Пригожин неговите наемници от „ Вагнер “ са влияели на потоците от хора към Европа за увеличение на неустойчивостта на континента.

След гибелта на Евгений Пригожин към този момент не се приказва толкоз доста за наемниците от „ Вагнер “, само че те не престават да оперират на редица места зад граница, изключително в Африка.
Руските наемници са спомагали за изблиците на принуждение в елементи от Африка под техен надзор, а също по този начин физически са подгонвали бегълците, насочвайки ги към Европейски Съюз. Допълнително оттова са оказвали и поддръжка за контрабандистите, занимаващи се с трафик на хора.

Според Робърт Джерик, някогашен министър на имиграцията, Русия има опит с това да „ въоръжава “ мигрантите, с цел да оказва напън върху европейските страни, като той дава за образец обстановката от преди няколко години на границата на Беларус с Полша и Литва.

По думите му съветските сили в Африка сега целят да изострят неустойчивостта в районите

на Магреб и Сахел посредством потребление на проксита – локални милиции, които получават финансиране и оръжия от Москва.

„ Москва схваща доста добре, че бежанците не са добре пристигнали в Европа, само че в това време Европейски Съюз има дългогодишна политика на предложение на леговище “, разяснява Руслан Трад, откривател от платформата DFRLab към Атлантическия съвет, в обява във Фейсбук.

„ В този смисъл, Кремъл употребява европейските правила против Европейски Съюз. Неслучайно съветските сили обръщат толкоз огромно внимание на миграционните потоци, а Африка съставлява идеална опция за оказване на напън върху Европейски Съюз “, прибавя той.

Според него Руската федерация има три съществени цели в Африка:

надзор върху комерсиалните пътища и ресурсите, които употребява за подсилване на стопанската система си и заобикаляне на санкциите;
укрепване на локалните държавни управления (предимно хунти), като ги дистанцира от западните си съдружници, само че в това време не се задълбочава във вътрешните проблеми на тези правителства;
контролиране на миграционните процеси, като миграцията се употребява като оръжие и средство за напън.

Междувременно The Telegraph показва, че първичните проекти на Кремъл за основаване на либийска милиция са се провалили, защото плануваните заплащания през „ Руско-либийския културен институт “ в Москва по този начин и не са били осъществени.

Това обаче не значи, че Русия не работи по въпроса по други способи.

Невъзможността огромни групи от мигранти да бъдат интегрирани по логичен метод в европейските общества докара до оформянето на съществено напрежение по тематиката. В страни като Швеция обстановката ескалира съществено, като сега там гангстерската война се води сред банди, които са най-вече първо и второ потомство мигранти.
Невъзможността огромни групи от мигранти да бъдат интегрирани по логичен метод в европейските общества докара до оформянето на съществено напрежение по тематиката. В страни като Швеция обстановката ескалира съществено, като сега там гангстерската война се води сред банди, които са най-вече първо и второ потомство мигранти.

Хиляди наемници от „ Вагнер “ се бият в гражданската война в Либия най-малко от 2019 година

на страната на военачалник Халифа Хафтар, като групата има цитадела в района и е съумяла да си сътвори съюзи и другарства.

Италианският вицепремиер и външен министър Антонио Таяни разяснява неотдавна, че държавното управление в Рим разполага с разследваща информация, съгласно която съветските наемници „ са доста дейни и са в контакт с трафиканти на мигранти и с милиции, които са заинтригувани от трафика на мигранти “.

Неговото държавно управление упрекна „ Вагнер “ за маркирания предходната година рекорден растеж в броя на мигрантите, пресичащи Средиземно море. От Рим упрекват съветските сили във водене на „ хибридна война “.

По данни на граничната работа на Европейски Съюз „ Фронтекс “ за предходната година са регистрирани 380 хиляди противозаконни прекосявания – най-високият брой от 2016 година насам. От тях дамите и децата са едвам 20%, сочат данните.

„ Фронтекс “, както и държавните управления на редица страни в Европа са наясно с опцията Русия да ускори натиска посредством мигрантските потоци.

Европейският парламент е в развой на приемане на процедура, която да подсигурява незабавното ръководство на миграцията. Един от фокусите там ще е оправянето точно с въздействието от трети страни, които предизвикват миграцията.

Засега обаче тези процедури още не са се случили, а с идването на изборите за Европейски парламент и редицата значими избори, които предстоят в европейските страни през идващите няколко години, миграцията може да се окаже тежко оръжие в ръцете на Русия.

 

Източник: Web cafe

Oще вести четете в категория Свят
За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР