Руската компания Росатом е открита за възможността да участва във

...
Руската компания Росатом е открита за възможността да участва във
Коментари Харесай

Росатом изяви желание да финансира АЕЦ Белене

Руската компания " Росатом " е открита за опцията да взе участие във финансирането на АЕЦ " Белене ", в случай че планът бъде обновен. Това разгласи Вадим Титов, който е шеф на " Росатом Международна мрежа " за Централна Европа. Той взе участие в конференция, отдадена на атомната сила у нас.
Новината в действителност към този момент бе загатната от българските ръководещи, въпреки да липсваха детайлности. В началото на месеца министър председателят Бойко Борисов и енергийният министър Теменужка Петкова се срещнаха с представители на " Росатом ". По-късно Петкова разяснява, че не е изключена опцията съветската компания да бъде поканена като вложител във Втора атомна. Преди това обаче трябвало да стане ясно дали България има потребност от нови нуклеарни мощности, като за задачата екип от Българска академия на науките създава отчет, който скоро ще бъде показан. По неофициална информация в него учените застъпват тезата, че страната ни се нуждае от нова централа.
" Росатом " има разнообразни контракти с българската страна, свързани с АЕЦ " Козлодуй " - като доставка на гориво и работата по удължение на живота на 5-­и и 6-­и блок ", акцентира Вадим Титов, представен от БНР и в. " Сега ". " Очакваме от българското държавно управление скоро да вземе решение за ориста на АЕЦ " Белене ". " Росатом " употребява разнообразни разновидности за създаване на нуклеарни блокове по свои технологии съгласно потребностите на страните, с които работи ", съобщи Титов.
Той акцентира, че съветската компания би взела участие и в плана " Белене ", като се вземат поради " актуалните отлични връзки ". Според Титов атомната сила има доста положително бъдеще.
Ако желаете да развивате зелени централи без атомна сила и да увеличите трагично броя на възобновимите източници, това не би означавало по-­голяма успеваемост, само че би означавало доста спомагателни разноски за потребителите, посочи Вадим Титов. Все отново зелените централи не трябва да бъдат изключвани от енергийния микс. " Делът на възобновимите източници - вятърни и слънчеви, не би трябвало да надвишава 40%, тъй като в противоположен случай не може да се подсигурява резистентност на енергийната система ", сподели още Вадим Титов, като се базира на отчет на Организацията за икономическо съдействие и развиване.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР