Руската инвазия в Украйна шокира целия свят и се превърна

...
Руската инвазия в Украйна шокира целия свят и се превърна
Коментари Харесай

Как Русия използва социалните медии, за да оправдае инвазията си в Украйна

Руската инвазия в Украйна шокира целия свят и се трансформира в едно от най-големите провокации, пред които Европа се е изправяла в своята модерна история.

На фона на продължаващите военни дейности, един въпрос не стопира да е обект на разгорещени диспути – каква част от информацията за спора, която доближава до необятната общност, дава отговор на истината?

Едва ли има човек, който най-малко един път не е попадал на обява в обществените медии, оправдаваща дейностите на Кремъл или представяща украинските управляващи в извънредно отрицателна светлина. В множеството случаи те съдържат подвеждащата или погрешна информация, като достоверността на цитираните източници няма по какъв начин да бъде тествана.

Редица специалисти предизвестяват, че проруската агитация съставлява сериозен проблем, който се задълбочава от ден на ден.

Брекзит и войната в Украйна

Съществуват неоспорими доказателства, че през последните години Кремъл нееднократно е употребявал хакери и така наречен „ тролове “, с цел да повлияе на публичното мнение. Сред главните оръжия в тази осведомителна война са обществените медии. Показателно в това отношение е проучване, осъществено от компанията за разбори в областта на връзките „ 89up “. То разкрива, че съветската агитация в поддръжка на Брекзит е имала доста по-голямо въздействие в Twitter в сравнение с формалните акции в поддръжка на излизането на Англия от Европейски Съюз. Преди извършения през 2016 година референдум, медиите „ Russia Today “ и „ Sputnik “, зад които стои Кремъл, са залели обществената мрежа с материали против Евросъюза, които са били видени над 134 млн. пъти. За съпоставяне, изявленията на акциите в поддръжка на Брекзит " Vote Leave " и " Leave.eu " са били видени общо към 40 млн. пъти.

Russia Instructs Teachers to Spread Disinformation About Ukraine
— Human Rights Watch (@hrw)
Подобна засилена интензивност на съветската агитация се вижда и сега, считат специалистите. „ Темата за войната в Украйна е ужасяваща, само че и доста забавна от позиция на метода, по който обществените медии се трансформират в оръжие “, отбелязва за Vesti.bg проф. Иън Макферсън от университета „ Макюън “ в Едмънтън, Албърта. Той е създател на огромен брой проучвания, отдадени на връзките, медиите и глобализацията. „ Всеизвестен факт е, че „ троловете “ са дейни в Twitter и Фейсбук. За мен по-интересен е фактът, че съветската дезинформация процъфтява в обществената мрежа „ TikTok “, която е благосъстоятелност на китайска компания “, прибавя проф. Макферсън.

„ Отношението на съветските управляващи към обществените медии на пръв взор е враждебно. Още през март те не разрешиха достъпа до Фейсбук и Instagram в опит да заглушат гласовете на хората, недоволни от ръководството на Путин. Това обаче въобще не значи, че Кремъл не употребява обществените медии, с цел да популяризира своята агитация в чужбина. Основната цел е не просто да се оправдаят дейностите на Путин и хората към него, само че и да се подкопае доверието в държавните институции и политическите партии, критикуващи Кремъл. Що се отнася до самата Русия, управляващите там разчитат на следените от тях медии, които популяризират само авансово утвърдената пропагандната информация “, съобщи за Vesti.bg Дани Паскин, който е професор по публицистика и връзки с обществеността от Калифорнийския държавен университет.

Обхватът на съветската агитация

Преди близо два месеца основаната в Ню Йорк компания “NewsGuard ”, която се занимава със следене и разбор на подправена информация в интернет, заяви, че е идентифицирала 250 уеб страницата, които интензивно популяризират подправени вести за войната в Украйна. Според специалистите наклонността е в отговор на решението на Европейски Съюз да забрани достъпа до телевизионния канал „ Russia Today “ и осведомителната организация „ Sputnik “. Повечето от тях са на британски език, само че има и такива, които са на френски, немски и италиански. Руската агитация несъмнено не подминава и България. Няколко проучвания, извършени през последните месеци, образно демонстрираха, че се вижда осезателен растеж на прокремълските изявления както в обществените мрежи, по този начин и в онлайн медиите.

The EU has suspended the broadcasting in the EU of Sputnik and Russia Today. These sanctions will remain in place until:

↪️ the aggression against Ukraine is brought to an end
↪️ Russia ceases its disinformation and information manipulation actions

More
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР