Руската инвазия в Украйна през 2022 г. значително ерозира съществуващата

...
Руската инвазия в Украйна през 2022 г. значително ерозира съществуващата
Коментари Харесай

ДАНС: Войната в Украйна може да се разпространи сред други територии, има вариант за използване на оръжия за масово поразяване

Руската инвазия в Украйна през 2022 година доста ерозира съществуващата архитектура за сигурност в Европа, ескалира съперничеството сред геополитическите фактори и основава вектори за световна енергийна, икономическа и продоволствена неустановеност. В този подтекст през 2022 година най-съществено въздействие върху националната сигурност на България оказват войната в Украйна и възходящият капацитет за неустойчивост в Западните Балкани. Това излиза наяве от годишния отчет за активността на Държавната организация " Национална сигурност ", оповестен на уеб страницата на Министерския съвет.

Черноморско-кавказкият район се обрисува като зона от първостепенно значение заради съветската експанзия в Украйна, довела до концентрацията на качества на НАТО за защита на страните членки и въздържане на Русия. Военните дейности резервират капацитета си за ескалация и разпространяване отвън украинска територия, като не може да бъде изключен изцяло и вид за потребление на оръжия за всеобщо поразяване. 

През 2022 година в Западните Балкани се следи повишаване на напрежението. Засилената конкуренция сред геостратегическите фактори подтиква великодържавнически и реваншистки упоритости. Етническите и религиозни специфики се инструментализират за подкопаване на държавния суверенитет и териториална целокупност. Негативно влияние върху процесите в района продължава да оказва противозаконната миграция, както и радикализацията и разпространяването на набожен екстремизъм. Въпреки одобряването през 2022 година на старта на договаряния на Република Северна Македония за участие в Европейския съюз, не се оправдават упованията за стабилно и необратимо съблюдаване от страна на Скопие на договореностите с България, по които се следи значителен декаданс, в това число по въпроси, свързани със отбрана правата на лицата с българско съзнание и говора на омразата.

Ситуацията в Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка се характеризира с хронична неустойчивост, подхранвана от конкурентните упоритости за отделяне на сфери на въздействие и достъп до запаси на световни и районни фактори. Войната в Украйна основава обилни провокации от отношение на продоволствената сигурност на редица страни, което усилва съществуващите социално-икономически проблеми. 

Като по-съществените резултати при противодействието на непознатите специфични служби през 2022 година могат да бъдат посочени:

пресичането на активността на български жител, изпълнявал задания, сложени от съветските специфични служби. Лицето е арестувано и е формирано досъдебно произвеждане за закононарушение по член 105, алинея 1 от Наказателния кодекс. Във връзка със случая на 02.03.2022 година от Министерство на външните работи за persona non grata са оповестени 2 съветски публични представители;

откритата съпричастност на 1 чиновник на ДАНС към активността на съветските специфични служби. По случая е сезирана Прокуратурата и е формирано досъдебно произвеждане. В тази връзка от Министерството на външните работи за persona non grata е разгласен 1 съветски дипломат;

подхванатите открити ограничения за секване на зловредното въздействие на съветските специфични служби върху публични процеси в страната. В тази връзка на 18.03.2022 година от Министерство на външните работи за persona non grata са оповестени 10 съветски публични представители за активност, несъвместима с Виенската спогодба за дипломатическите връзки.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР