Руската група наемници Вагнер“ се възползва от нестабилността в Нигер.

...
Руската група наемници Вагнер“ се възползва от нестабилността в Нигер.
Коментари Харесай

Антъни Блинкен за преврата в Нигер: „Вагнер“ се възползва от нестабилността

Руската група наемници „ Вагнер “ се възползва от неустойчивостта в Нигер . Това съобщи държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен пред „ BBC “. Страната се ръководи от хунта след свалянето на президента Мохамед Базум преди близо две седмици. Имаше догатки, че водачите на преврата са поискали помощ от „ Вагнер “, за който е известно, че участва в прилежащо Мали.

Блинкен е на мнение, че нито Русия, нито „ Вагнер “ са подбудили преврата в Нигер . Въпреки това Съединени американски щати са обезпокоени, че групата „ вероятно се демонстрира “ в елементи от района на Сахел. Това разяснява основният секретар на Съединени американски щати в предаването на „ BBC “ „ Фокус върху Африка “. Той изясни:

„ Мисля, че това, което се случи и това, което продължава да се случва в Нигер, не беше подбудено от Русия или от „ Вагнер “, а… те се пробваха да се възползват от това. Всяко едно място, на което е отишла тази група „ Вагнер “, е последвала гибел, заличаване и употреба. “

Блинкен беше безапелационен:  „ Несигурността се увеличи, а не понижа “.  Той добави, че има повтаряне на това, което се е случило в други страни, където те са донесли единствено неприятни неща след себе си.

Смята се, че „ Вагнер “ има хиляди бойци в разнообразни страни, в това число Централноафриканската република (ЦАР) и Мали, където има доходоносни бизнес ползи, само че също по този начин укрепва дипломатическите и стопански връзки на Русия. Бойците на групировката са упрекнати в необятно публикувани нарушавания на човешките прав а в няколко африкански страни. И все пак имаше спекулации, че армията на Нигер е поискала помощ от „ Вагнер “, защото страната е изправена пред опцията за военна интервенция.

Ecowas – търговски блок от 15 западноафрикански страни – издаде краен период до неделя на водачите на хунтата в Нигер да се отдръпват и да възстановят на поста президент Базум. Този период беше подценен и Ecowas би трябвало да организира среща в четвъртък, с цел да реши какво да прави по-нататък.

В понеделник заместник-държавният секретар на Съединени американски щати Виктория Нуланд организира това, което тя разказа като сложни и откровени диалози с водачите на преврата , които съгласно нея схващат рисковете от работата с наемниците.

Базум , който сега е в плен , също приказва за опасенията си по отношение на въздействието на „ Вагнер “ в Африка .

„ С открита покана от превратаджиите и техните районни съдружници, целият централен район на Сахел може да попадне под въздействието на Русия посредством групата „ Вагнер “, чийто жесток тероризъм е изявен изцяло в Украйна “ , написа той за Вашингтон в своя обява от предходната седмица.

Понастоящем не е ясно дали бойци на „ Вагнер “ са влезнали в страната, само че известният обвързван с „ Вагнер “ Telegram канал Grey Zone заяви в понеделник, че към 1500 от неговите бойци неотдавна са били изпратени в Африка. Не се прецизира къде на континента се твърди, че са били ситуирани.

Лидерът на „ Вагнер “ Евгений Пригожин прикани хунтата „ да ни се обади “ в гласово известие, качено в Telegram във вторник. Той акцентира:

„ Ние постоянно сме на страната на положителното, на страната на справедливостта и на страната на тези, които се борят за своя суверенитет и за правата на своя народ. “

Нигер е някогашна френска колония и превратът докара до вълна от антифренски и проруски настроения в страната – сходно на това, изпитано от съседките ѝ Мали и Буркина Фасо, които се обърнаха към Москва след личните си преврати. Двете страни, които са членове на Ecowas, изпратиха делегация в столицата на Нигер Ниамей, с цел да уверят водачите на преврата, че ще се притекат в тяхна отбрана против другите западноафрикански народи и техните западни съдружници, в случай че това е належащо.

Междувременно хунтата назначи някогашния министър на финансите на страната Али Махаман Ламин Зейне за нов министър-председател на страната след преврата.

Зейне заменя Махамаду Ухумуду, който беше в Европа по време на преврата.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР