Руската фигуристка Камила Валиева получи 4-годишно наказание заради нарушаване на

...
Руската фигуристка Камила Валиева получи 4-годишно наказание заради нарушаване на
Коментари Харесай

Фигуристката Камила Валиева получи 4-годишно наказание за допинг със задна дата

Руската фигуристка Камила Валиева получи 4-годишно наказване поради нарушение на антидопинговите правила със задна дата.

По време Олимпийските игри в Пекин през 2022 година Валиева, наричана детето знамение на съветското фигурно пързаляне, даде позитивна проба за неразрешения препарат триметазидин, само че получи разрешение да продължи присъединяване си, до момента в който казусът не бъде изцяло обяснен.

Заради подозренията за приложимост на допинг обаче тогава не беше извършена церемонията по награждаване на тимовете.

Валиева остана в историята на спорта като първата фигуристка, която извърши четворен скок на Олимпийски игри. С представянето си донесе купата на Русия в отборното съревнование.

Сега Спортният трибунал (CAS) в Лозана е взел решение да почете жалбата на Световната антидопингова организация (WADA), a възбраната спортистката да се състезава влиза в действие със задна дата - от 25 декември 2021 година

Всички резултати на Валиева в надпревари след тази дата ще бъдат оспорени.

Не е ясно какво ще се случи със златния орден, който съветските състезателки по фигурно пързаляне завоюваха в Пекин, когато Валиева беше единствено на 15 година

Според съда в Лозана това решение не е пълномощията му и въпросът ще би трябвало да бъде отвеян към съответните спортни организации.

Оттам показват още, че 17-годишната сега Валиева не е оспорила съществуването на неразрешено вещество в тестът ѝ.

" Валиева не може да удостовери въз основата на догатките и доказателствата пред магистратите, че не е нарушила антидопинговото законодателство съзнателно ", се споделя в решението на съда.

В разгара на абсурда стана ясно, че международният антидопингов кодекс съдържа " малка врата ", която третира като " предпазени лица " малолетните спортисти.

Съдът в Лозана прецизира, че не е имал информация " дали спортистът е пълновръстен или е " предпазено лице ".

Сегашното решение е дефинитивно, като двете страни могат да апелират само пред Федералния съд на Швейцария в границите на 30 дни.

Руските управляващи предстоящо нарекоха решението политическо и обявиха, че ще употребяват всичко вероятни механизми, с цел да го оспорват.

Русия от години е в изолираност във връзка с Олимпийските игри. След допинг скандал с нейни спортисти през 2014 година на последните четири игри на някои състезатели от страната им беше неразрешено да вземат участие. Други се състезават единствено под безпристрастен байрак.

Заради войната, която Москва стартира в Украйна, множеството съветски състезатели във всички спортове и надпревари вземат участие под безпристрастен байрак.

На Олимпийските игри в Париж спортисти от Русия и Беларус ще могат да вземат участие като неутрални, при изискване че не поддържат войната в Украйна и нямат контракти с армията или с организациите за национална сигурност.

Също по този начин ще могат да вземат участие единствено самостоятелни спортисти, само че не и състезатели в отборни спортове.

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР