Руската Дума гласува днес предложението промени в Конституцията, включително и

...
Руската Дума гласува днес предложението промени в Конституцията, включително и
Коментари Харесай

Руската Дума одобри промените в Конституцията, Путин може да е президент до 2036-а

Руската Дума гласоподава през днешния ден предлагането промени в Конституцията, в това число и текста, обвързван с нулиране на мандатите на настоящия президент. С това действително депутатите дадоха благословията си Владимир Путин да продължи да е президент най-малко до 2036 година.
В настоящия вид на Конституцията президентът няма право на повече от четири мандата. А Путин към този момент е в четвъртия си мандат, който завършва през 2024 година. Вчера бе препоръчано в новата Конституция мандатите да стартират да се броят от нула.
Всички оферти за промени бяха признати от депутатите, нямаше нито един срещу. " За " гласоподаваха 383 от членовете на Долната камара, 43-ма се въздържаха. Това беше третото последно четене на законопроекта.
Одобрението от страна на горната камара на Народното събрание е въпрос на условност, а по-късно думата ще има Конституционният съд на Русия, който, по думите на Путин, би трябвало да каже дали " сходна корекция няма да опонира на правилата на конституцията ". Очакванията са Конституционен съд да даде благословията си, а след това и народът по време на " общоруското гласоподаване " – самобитен референдум, плануван през април за измененията в конституцията.
Така Путин ще има опция да се кандидатира още веднъж за президент през 2024 година и ще има право да изкара още два шестгодишни мандата до 2036 година Ако това се случи, към тази дата той ще е на 83 години и ще е изкарал 36 години отпред на страната.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР