Руската държавна космическа корпорация Роскосмос тръгва по стъпките на Илън

...
Руската държавна космическа корпорация Роскосмос тръгва по стъпките на Илън
Коментари Харесай

"Роскосмос" копира ракетата за многократна употреба на SpaceX

Руската държавна галактическа корпорация " Роскосмос " потегля по стъпките на Илън Мъск и най-сетне е решила да сътвори ракета за многократна приложимост. В понеделник тя е подписала контракт с ракетно-космическия център " Прогрес " за стартирането на плана " Амур " - новаторска платформа за извеждане на товари в околоземна орбита, чиято първа степен може да се приземява назад на Земята. " Искаме нашата ракета да е безотказна, като автомат " Калашников ", разяснява Александр Блошенко, изпълнителен шеф на " Роскосмос " по въпросите на перспективните стратегии и науката. Първите концептуални илюстрации обаче поразително наподобяват умалена версия на Falcon 9 - ракетата за многократна приложимост, създаден от SpaceX на Мъск, която сполучливо прави полети и приземявания към този момент близо десетилетие. Клонинг на Falcon 9, наименуван Themis, създава и европейският аерокосмически колос ArianeSpace.

Според " Роскосмос " се планува едно изстрелване на " Амур " да коства 22 млн. $ - единствено към една трета от цената на полет с новопроизведена Falcon 9. Срещу тази сума обаче ракетата ще извежда в ниска орбита 10.5 тона потребен товар, което е на половина от потенциала на ракетата на Мъск. " Амур " също по този начин би трябвало да е подготвена чак през 2026 година, когато най-вероятно SpaceX към този момент ще е на идната фаза от еволюцията си и ще е завършила създаването и тестванията на Starship, чийто потенциал ще е 10 пъти по-голям при съизмерими оперативни разноски за изстрелване, както и ще може да приземява освен първата, само че и втората степен на ракетата.

Това, което прави усещане от концептуалните илюстрации на " Амур ", е, че обтекателят (яйцевидната структура, която пази товара от триенето на атмосферата) е доста по-голям от централното ядро на ракетата. Според компанията производител той ще е с диаметър 4.1 метра, до момента в който при Falcon 9 e 5.2 метра. И двете ракети имат сходни решетъчни стабилизатори (grid fin) в горната част на първата степен, с които направляват полета при противоположното нахлуване в атмосферата. За разлика от Falcon 9, която се задвижва от 9 керосинови мотора Merlin, " Амур " ще употребява 5 мотора от към момента неразработения вид RD-169, които ще изгарят полутечен метан. Между другото, с метан работят и моторите Raptor на Starship, като концепцията на SpaceX е да се научи да синтезира въпросното гориво " на терен " от въглеродния диоксид при възможен предстоящ полет до Марс.

За разлика от Falcon 9, чиято първа степен може да каца, както на площадка в галактическия център " Кейп Канавърал ", по този начин и на кораби-дронове в океана, " Амур " ще се приземява единствено на сушата. Предвижда се съветската ракета да бъде изстрелвана от новия космодрум " Восточний " в източната част на Русия и да каца на площадка, която се планува да бъде издигната на брега на Охотско море. " Роскосмос " не възнамерява кацания на корабни платформи, най-вероятно тъй като суровите условия на Охотско море вършат въпросната интервенция прекомерно рискована.

Според съветската галактическа корпорация изследователските разноски към създаването на " Амур " ще бъдат най-много 900 млн. $. Планира се първата степен на ракетата да може да каца до 10 пъти, което припомня аналогичното заричане на Илън Мъск за Falcon 9. Разликата обаче е, че SpaceX към този момент се доближава до постигането на тази цел, като сполучливо е приземявала своя ракета най-много 6 пъти и най-вероятно ще доближи 10 кацания през 2021 година

По мотив желанието на " Роскосмос " да сътвори ракета, която мощно припомня по-малък клонинг на Falcon 9, създателят на SpaceX Илън Мъск разяснява в Twitter: " Това е стъпка в вярната посока, само че те би трябвало да се постараят да реализират 100-процентова многократна приложимост до 2026 година (и при " Амур ", и при Falcon 9 втората степен на ракетата изгаря в атмосферата след края на задачата - бел ред.). Има смисъл също по този начин от потреблението на огромни ракети за реализиране на спестовност от мащаба. Целта би трябвало да е понижаване на разхода за звук потребен товар в орбита, другояче в най-хубавия случай те ще обслужват нишов пазар ".



Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР