"Руската държавна корпорация "Росатом" е открита за възможността да участва

...
"Руската държавна корпорация "Росатом" е открита за възможността да участва
Коментари Харесай

Росатом отново заяви готовност да финансира АЕЦ Белене

"Руската държавна корпорация "Росатом " е открита за опцията да взе участие във финансирането на АЕЦ "Белене ", в случай че нуклеарният план бъде обновен ", съобщи Вадим Титов, шеф на "Росатом Международна мрежа " за Централна Европа.
Преди две седмици, след среща на представители на "Росатом " с премиера Бойко Борисов, енергийният министър Теменужка Петкова сподели, че не е изключена опцията "Росатом " да бъде поканена като вложител в спрения от март 2012 година нуклеарен план, по който "Росатом " създаде два реактора и цялото съоръжение се чака да е налично до края на годината на площадката на замразената атомна централа край Белене. Дотогава би трябвало да е ясно и решението на държавното управление дали ще възобнови нуклеарния план и какви ще са изискванията за това. Екип на Българска академия на науките приготви за задачата отчет дали България има потребност от нова нуклеарна мощ, който по информация на Mediapool е позитивен, а сега се изглаждат единствено разногласията за това дали планът може да е жизнерадостен в изискванията на изцяло либерализиран пазар, какъвто се чака да има у нас най-рано след пет години.
Представителят на "Росатом " Вадим Титов разяснява опциите за съветско финансиране на "Белене " по модела на унгарската АЕЦ "Пакш 2 ", за чието създаване Русия е подготвена да отпусне заем от 12 милиарда евро с утвърждението на Европейската комисия.

Руснаците чакат скорошно решение и тогава ще предложат своите варианти
"Честно казано, не желая да вземам позиция и да дават препоръки на българското държавно управление, което разполага с нужната експертиза в бранша. Очакваме от българското държавно управление скоро да вземе решение за ориста на АЕЦ "Белене ". "Росатом " употребява разнообразни разновидности за създаване на нуклеарни блокове по свои технологии съгласно потребностите на страните, с които работи. Вариантът за финансиране на нуклеарна централа по модела АЕЦ "Пакш 2 ", който бе утвърден от Еврокомисията, на процедура може да бъде прибавен във всяка една европейска страна. Но решението е напълно на българското държавно управление. "Росатом " може да предложи свои решения, когато настане времето за това ", разяснява Титов по време на полемика, отдадена на нуклеарната енергетика и проведена от сп. "Ютилитис ".
"Росатом ", която бе утвърдена за реализатор на АЕЦ "Белене " от кабинета "Станишев ", оферираше да финансира плана още през 2010 година Години преди този момент в съветския държавен бюджет беше написан заем за 3.8 милиарда евро за АЕЦ "Белене ", за чието изграждане съветската компания искаше близо 4 милиарда евро, само че сумата не включваше инфлацията и редица други условия. Пълната стойност на плана към момента се прави оценка на 20 милиарда евро, за които първият кабинет на ГЕРБ разгласи, че не може да обезпечи финансиране, не се нае да вземе заем от руснаците и приключи плана.
След това обаче "Росатом " осъди НЕК да заплати поръчаното съоръжение и държавният бюджет отпусна близо 1.2 милиарда лева на държавната електрическа компания да заплати за реакторите. С това сумата, вложена в нуклеарния план, стана 3 милиарда лева, а в този момент третото държавно управление на ГЕРБ търси способи да оползотвори оборудването. Поръчан на Българска академия на науките за над 2 млн. лева разбор за потребността от нова нуклеарна мощ бе направен и показан на Теменужка Петкова, която разгласи само, че съгласно документа към 2030 година страната ни ще има потребност от нови енергийни мощности.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР