Руската частна военна компания Вагнер се възползва от нестабилността в

...
Руската частна военна компания Вагнер се възползва от нестабилността в
Коментари Харесай

Блинкън: Вагнер се възползва от безредиците в Нигер

Руската частна военна компания " Вагнер " се възползва от неустойчивостта в Нигер. Това съобщи държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен, представен от БиБиСи.

След преврата от преди близо две седмици страната се ръководи от хунта след свалянето на президента Мохамед Базум. Появиха се изказвания, че хунтата е поискала помощ от Вагнер, която оперира в прилежащата страна Мали.

Блинкън уточни, че не счита, че ЧВК " Вагнер " стои зад преврата в Нигер . Той изрази терзание от деяние на наемниците в региона на Сахел.

Мисля, че това, което се случи и това, което продължава да се случва в Нигер, не беше подбудено от Русия или от Вагнер. Те единствено се пробваха да се възползват от това, разясни държавният секретар на Съединени американски щати.

Всяко едно място, на което е отишла ЧВК Вагнер, са последвали гибел, заличаване и употреба. Сигурността не се е подобрила, а е спаднало, добави той.

Смята се, че Вагнер има хиляди бойци в страни, в това число Централноафриканската република (ЦАР) и Мали. Бойците на групировката са упрекнати в нарушавания на човешките права в няколко африкански страни.

Припомняме. че в края на юли и смъкнаха от власт президента на Нигер. се самообяви за новият водач на африканската страна .  ЕС стопираха. Западноафриканските водачи поради преврата. Лидерът на ЧВК " Вагнер " и предложи услугите на наемническата компания.
 Хунтата в Нигер изиска помощ от
Хунтата в Нигер изиска помощ от " Вагнер "

Крайният период за освобождение на сваления президент на страната наближава
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР