Руска и украинска делегация продължават днес във Виена започналите в

...
Руска и украинска делегация продължават днес във Виена започналите в
Коментари Харесай

Трети ден Русия и Украйна преговарят за транзита на газ за Европа

Руска и украинска делегация не престават през днешния ден във Виена почналите в четвъртък договаряния за съглашение, уреждащо преноса на газ от Русия за Европа. Това съобщи пред публицисти представител на съветския тръст "Газпром ", съобщи ТАСС.

По-рано изпълнителният шеф на украинската държавна компания "Нафтогаз " Юрий Витренко изрази вяра, че договореностите ще бъдат финализирани до 27 т. м., а съветският енергиен министър Александър Новак съобщи, че чака това да стане през уикенда.

Москва и Киев оповестиха на 20 декември, че са договорили сключването на ново директно съглашение за 5 години, защото настоящето изтича на 31 декември. Договореностите плануват отвод от нови взаимни искания, евакуиране на арбитражни и правосъдни искове, по които няма дефинитивни решения, и заплащане по признатото дефинитивно решение на Стокхолмския арбитраж.

Според тези договорености "Газпром " извърши заплащане на 2,9 милиарда $ за "Нафтогаз ", както планува решението на Арбитражния съд в Стокхолм, осведоми през вчерашния ден представител на съветския тръст.

Освен това "Газпром " ще подпише междуоператорско съглашение с компанията оператор на украинската газотранспортна система, а "Нафтогаз " - транспортно съглашение, с което ще резервира мощности от системата за транспорт на газ. Организирайки преноса, "Нафтогаз " ще работи като сътрудник на "Газпром " и ще поеме рисковете на преходния интервал.

Минималният размер на транзитирания през Украйна съветски природен газ ще е 65 милиарда кубични метра през 2020 година, а от 2021 до 2024 година се възнамерява доставката на 40 милиарда кубични метра годишно.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР