Русия засили офанзивата си срещу източния украински регион Луганск. Руското

...
Русия засили офанзивата си срещу източния украински регион Луганск. Руското
Коментари Харесай

Украинците плащат скъпо. Русия засили офанзивата си в Донбас

Русия ускори офанзивата си против източния украински район Луганск. Руското командване наподобява фокусирано върху одобряването и разширението на извоюваната територия по южното крайбрежие и в региона на Донбас, където сега се водят най-тежките сражения. А една от хипотетичните краткосрочни цели на Москва е да обсади град Северодонецк, настояват западните разследващи служби.

Така наподобява обстановката в Украйна на 24 май, тъкмо три месеца откакто Русия стартира своята непредизвикана военна инвазия. Пред Световния стопански конгрес в Давос президентът на Украйна Володимир Зеленски сподели, че за първите 90 дни от войната Русия е направила близо 1500 ракетни удара против Украйна и над 3000 въздушни удара.
Ключовият град Северодонецк
По време на обичайното си вечерно послание на 23 май Зеленски предизвести жителите на страната, че занапред следва доста тежък интервал, изключително за жителите на Донбас.

"Предстоящите седмици на войната ще бъдат сложни и би трябвало да сме наясно с това ", сподели Зеленски, откакто по-рано денем властитe в Източна Украйна оповестиха за сериозен съветски обстрел.

"Най-тежката бойна обстановка сега е в Донбас ", добави още украинският президент. Той уточни градовете Бахмут - който служи като критичноважна връзка и команден център за украинската войска, Попасна и Северодонцек .

Според отчета на английското разузнаване, оповестен във вторник, Русия се пробва да обкръжи от всички страни Северодонецк - град с население към 100 000 души. В същото време съветската войска е съсредоточила напъните си и над Лисичанск и Рубижне, които се намират в същия район.

Според отчета съветските сили са постигнали местни победи в някои елементи на региона благодарение на своята артилерия. Украинската опозиция обаче остава сериозна и тази част от фронта остава под контрола на Киев.

Ако Русия превземе Северодонецк обаче, целият район на Луганск ще попадне под съветска окупация, написа още в отчета на английските служби. Оттам настояват още, че при положение на съветски триумф и пренасяне на фронтовата линия още на запад, има възможност връзката на съветското военно командване на срещне компликации, което пък да докара до усложнения с логистичното доставяне.

По думите на губернатора на Луганск Сергей Хайдай руснаците са нараснали силите си в района с към 12 500 бойци. Във вторник Хайдай заяви, че Северодонецк е понесъл доста вреди от съветски бомбардировки и минимум четирима души са починали при обстрел на многоетажна постройка в града.
Киев с подготвеност за замяна на пленници
По-рано в Давос президентът Зеленски предизвести, че бавната военна помощ предизвиква ненужни смъртни случаи, а украинците "плащат скъпо за свободата и независимостта ".

Той сподели, че 87 души са били убити при съветска офанзива по-рано този месец във военна база в Десна в северната част на страната. Това би представлявало един от най-големите регистрирани удари през войната.

Зеленски сподели още, че Киев е подготвен за замяна на пленници с Русия "още на следващия ден " и прикани съдружниците си да окажат напън върху Москва.
Въпросът за петролното ембарго
Украинският президент също по този начин повтори настояването си Москва да бъде откъсната от международната стопанска система, като прикани за интернационално петролно ембарго против Русия, както и наказателни ограничения против всички съветски банки.

Много от 27-те държави-членки на Европейският съюз (ЕС) са мощно подвластни от съветския петрол и газ, което провокира рецензии от Киев, че блокът не е работил задоволително бързо, с цел да ограничи доставките. Германия обаче съобщи на 22 май, че Европейски Съюз евентуално ще се съгласи за ембарго върху вноса на съветски нефт "до дни ", макар съпротивата от Унгария, която се придържа към настояванията си за енергийни вложения, преди да се съгласи с такова ембарго.

"Ще реализираме пробив до дни ", сподели немският министър на стопанската система Роберт Хабек пред немската социална телевизия. Хабек обаче предизвести, че възбраната няма да навреди на Москва незабавно, защото скокът на международните цени на петрола значи, че страната печели повече за по-малко количество недопечен нефт.

Хабек сподели още, че Европейски Съюз и Съединените щати обмислят предложение за ограничение на международните цени на петрола – "необичайна мярка " за "необичайни времена ". Русия доставя 40% от природния газ в Европейски Съюз и 27% от петрола, като получава почти 400 милиарда евро годишно за доставките.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР