Русия за първи път от началото на войната в Украйна

...
Русия за първи път от началото на войната в Украйна
Коментари Харесай

Русия заплаши да спре газовите доставки за Европа

Русия за първи път от началото на войната в Украйна заплаши да спре доставките на газ за Европа по газопровода " Северен поток 1 ". Заплахата пристигна от изявление на съветския вицепремиер Александър Новак по съветската държавна телевизия. Междувременно стана ясно, че американският президент Джо Байдън e разискал с водачите на Германия, Франция и Англия евентуално налагане на ембарго върху вноса на съветски нефт и газ в отговор на съветската инвазия в Украйна, само че към момента публично решение не е взето. В разследване на тази опасност петрола продължи да покорява нови ценови върхове като Brent мина границата от 127 $ за барел.

Москва: Имаме цялостно право да наложим ембарго върху газа

" Ние имаме цялостното право да наложим ембарго върху преноса на газ през " Северен поток 1 ", който през днешния ден работи 100% ", уточни Новак. Той посочи, че сходна стъпка би била огледална на решението на Германия да спре процедурата по утвърждението на газопровода " Северен поток 2 ". В началото на март основаната в Швейцария компания.

Новак увери, че Русия към момента не подхваща тази стъпка, само че добави, че страната се усеща тласната в тази посока от европейските политици и техните обвинявания.

" Северен поток 1 " доставя към 600 милиарда кубични метра газ на година, изпомпван от Русия до Германия и по-късно дистрибуиран оттова до няколко европейски страни. Германия суспендира процедурата по утвърждение на " Северен поток 2 ", откакто Русия призна два източни украински региона за самостоятелни страни.

Белият дом: Байдън още няма решение за вноса на съветски нефт и газ

Междувременно стана още ясно, че американският президент Джо Байдън не е взел на този стадий решение за вероятно ембарго върху вноса на съветски нефт и газ в отговор на съветската инвазия в Украйна. Съобщението направи говорителката на Белия дом Джен Саки, представена от международните организации.

Тя сподели, че въпросът е бил обиден по време на видеоконферентен диалог на Байдън с водачите на Германия, Франция и Англия. " Ние имаме разнообразни качества и благоприятни условия ", акцентира Саки.

Германия по-специално се опълчва на всякакво ембарго върху съветския газ, от който е подвластна, до момента в който пък Съединени американски щати внасят малко съветски недопечен нефт.

Същевременно стана ясно, че водещи представители на Конгреса на Съединени американски щати са постигнали единодушие по законодателство, което би могло да забрани вноса на съветски нефт в Съединени американски щати, съобщи Асошиейтед прес. Същото законодателство може да постави край и на непрекъснатия статут на Русия на естествен търговски сътрудник за Съединени американски щати. Премахването на този статут може да се изрази в налагане на мита върху вноса на други съветски артикули.

Засега не е ясно по кое време ще има гласоподаване на нормативния акт.

Българският министър председател Кирил Петков разяснява в изявление за " Ройтерс ", че България поддържа глобите против Русия, само че.

Петролът потегли нагоре

Световният бенчмарк Брент нараства с 3,32%, или 4,09 $ за барел, до 127,30 $ за барел, съобщи Bloomberg.

Цената на американския вид West Texas Intermediate (WTI) се усилва с 2,70%, или 3,22 $ за барел, до равнище от 122,62 $ за барел. В понеделник сортът доближи най-високото си ценово ниво от юли 2008 година насам.

Русия е вторият по величина експортьор на нефт в света и доставя към 7 милиона барела дневно недопечен нефт и петролни артикули, взети дружно.

Цените на газа през вчерашния ден надминаха всички върхове на европейските тържища, като доближиха до 3900 $ за хиляда кубически метра.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР