Русия явно води нова кибервойна, като се опитва да сплашва

...
Русия явно води нова кибервойна, като се опитва да сплашва
Коментари Харесай

Кибервойна на Русия срещу НАТО?

Русия очевидно води нова кибервойна, като се пробва да сплашва и шпионира военнослужещи на НАТО, ситуирани в Прибалтика и Полша. Методът към този момент беше изпитан на няколко места.
Официални представители на Съединени американски щати и НАТО потвърдиха, че са разтревожени от известия, съгласно които непознати парадирали с това, че разполагат с доста персонални информации за военните на НАТО, ситуирани в Литва, Латвия, Естония и Полша.
Преди това „ Уолстрийт джърнъл “ беше съобщил, че Русия употребява разследваща техника, включително дрони и скрити антени, с цел да изтегля данни от мобилните телефони на военните. Войници от НАТО са били заговаряни на публични места от непознати лица за да ги сплашват, демонстрирайки пред тях, че знаят доста неща за персоналния им живот. Войниците считат, че въпросните непозната са били съветски сътрудници.
Подривна активност край границите с Русия
" Има опити за подривна активност по отношение на нашия боен личен състав. Но макар тези нови хибридни провокации, нашите бойци са добре готови за задачата си ", е представен да споделя неназован формален представител на НАТО. Той е уверил, че сигурността на военнослужещите е предпочитан въпрос за Алианса.
Много от страните, които обезпечават бойци за задачата на НАТО наоколо до границите на Русия, са предизвестили военнослужещите си да не споделят информации в обществените мрежи, защото това би улеснило достъпа до техните данни. В началото на годината Литва сполучливо блокира хипотетична съветска акция с подправени информации, съгласно които немски бойци били изнасилили малолетно момиче. Литва е една от страните, които най-интензивно приготвят военните си за провокациите в интернет.
" Да знаеш, че Москва те следи, може да се трансформира в тежко психическо задължение ", споделя за Дъждовни води анализаторът от американската фондация German Marshall Fund Бруно Лете. За него тези случаи са доказателство за това, какъв брой интензивно Русия е интегрирала в тактиката си за сигурност и защита и методите за водене на кибервойна. В това отношение НАТО би трябвало да направи повече, уверен е специалистът.
Бившият офицер от холандските секрети служби, а в този момент водещ кибер-анализатор в телекомуникационната компания Verizon Джо Шенуди, прави оценка сегашната обстановка като доста рискова. " Очевидно е, че Русия изпраща хора, които посредством " обществена операция " на място имат опция да се доберат до доста повече оперативна информация, в сравнение с в случай че седяха пред компютрите си някъде в Москва ", показва той.
Сега е ред на НАТО
Шенуди вижда най-голямата заплаха в така наречен " Social Engineering ": шпионирането в най-близкото обграждане на даден човек и умишленото заблуждаване за извличането на информация. Въпреки че са обучавани и неведнъж предупреждавани, и без значение че работят в секретни области, доста консуматори работят безгрижно – драговолно споделят данни за местонахождението си или смъкват разнообразни приложения от интернет. " Така улесняват съперника, който може да следи напредването на части или локациите на провежданите учения, или да се рови в джипиес-координатите и да изпраща подправени есемес-съобщения ", коментира Шенуди. Военнослужещите от НАТО също имат собствен персонален живот, а " руснаците ще вършат всичко допустимо, с цел да обхванат на всички места, където могат ", споделя още специалистът.
" Всичко това се прави към този момент се прави в Украйна от 2014 година насам ", твърди някогашният естонски президент Томас Илвес. Той напомня, че неговата страна е била първата жертва на това, което през днешния ден назоваваме кибервойна: през 2007 година хипотетични съветски хакери сковаха краткотрайно инфраструктурата в столицата Талин. " Сега е ред на НАТО ", споделя Илвес.
Източник: Дойче веле
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР